Hollandia az idei évben már 8,8 milliárd euró értékben, és 3,6 milliárd kg-nyi tömegben exportált húst, ezzel pedig megszilárdította a pozícióját, mint Európai Unió legnagyobb húsexportőre.

A holland húsértékesítésből származó bevételek hatvan százaléka exportból származott, a fennmaradó 40 százalékot pedig a belföldi értékesítés hozta. Ezek az eredmények a holland statisztikai hivatal (CBS) által közzétett legfrissebb jelentésen alapulnak.

Hollandia egyértelműen húsexport nagyhatalom az EU-n belül, erős importfüggőségi hálózattal és a marha-, sertés- és baromfihús iránti növekvő globális kereslettel húsipara kritikus szerepet játszik az ország gazdaságában, jelentős bevételeket és foglalkoztatási lehetőségeket teremtve. Az ország továbbra is a legnagyobb marha- és borjúhúsexportőr, a második legnagyobb baromfiexportőr (Lengyelország mögött) és a negyedik legnagyobb sertéshúsexportőr (Spanyolország, Németország és Dánia után). Elsődleges exportcélországai Németország (főként borjú- és marhahús), az Egyesült Királyság (elsősorban baromfi) és Kína (főként sertéshús). A 8,8 milliárd eurós holland húsexport 85%-a belföldön előállított vagy feldolgozott húsból állt, míg 15%-a reexport vagy tranzitkereskedelem volt.

2024-ben a holland húságazat 8,7 milliárd euróval járult hozzá a gazdasághoz, ami az ország GDP-jének 1,1%-át és a foglalkoztatás 1,3%-át jelentette, ami mintegy 98 000 teljes munkaidős munkahelynek felel meg.

Idén Hollandia mögött az EU legnagyobb húsexportőrei közé tartozik még Spanyolország, Németország, Lengyelország és Dánia.

(ISN Magazine)