A tiltás világszerte emberek millióit érinti.

India, a világ legnagyobb rizsexportőre, 2023. július 20-án betiltotta a nem basmati fehér rizs exportját. A kormány így próbálja megfékezni a hazai élelmiszerárak emelkedését, illetve „elfogadható áron” biztosítani a kínálatot az országban. A tiltás világszerte emberek millióit érinti – írja a CNBC.

India több mint 40%-át adja a világ rizskereskedelmének. A Barclays jelentése szerint a döntés Malajziát sújtja a legmélyebben, mivel az ország nagyban függ az indiai rizstől. Szingapúrt is valószínűleg érinti a tilalom, amely rizsimportjának körülbelül 30%-át Indiából szerzi be.

A Barclays felhívta a figyelmet arra, hogy Szingapúr eleve nagy mértékben támaszkodik az élelmiszerek importjára, nem csak a rizs esetében. A rizsárak jelenleg évtizedes csúcson vannak, és az El Nino további kockázatokat jelent a globális termelésre más ázsiai rizstermelő országokban is, például Thaiföldön, Pakisztánban és Vietnámban. Az elemzők szerint a Fülöp-szigetek lenne a leginkább kitett a rizsárak globális emelkedésének, mivel a rizs a legfontosabb tétel az ország fogyasztói kosarában. A délkelet-ázsiai állam rizsimportjának nagy része Vietnámból érkezik. Az indiai rizsexport tilalma következtében számos afrikai és Közel-Keleti ország is sebezhetővé válik, mivel a BMI előrejelzései szerint az indiai rizsexport akár 40%-a is kimaradhat a forgalomból.

A lap emlékeztetett arra, hogy nem ez az első alkalom, hogy India megtiltja a nem basmati rizs exportját, de ezúttal a korlátozás sokkal nagyobb hatással járhat a korábbinál. Amikor 2007-ben az ország tilalmat rendelt el a nem basmati rizs exportjára, majd ideiglenesen feloldotta a tilalmat, és újra életbe léptette 2008 áprilisában, az árak hat hónap alatt megháromszorozódtak. Ráadásul akkor India még nem volt jelentős szereplő a nem basmati rizs globális exportjában.

India jelenleg is küzd a magas zöldség-, gyümölcs- és gabonaárakkal, júliusra 6,5%-os inflációt valószínűsítettek az országban. Az extrém időjárási események is terhet rónak a termelőkre. Ha a szállítmányok csökkennek, az világméretű hatásokkal járhat az árakra nézve, amelyek kihatnak a búza árára is.

(A Portfolio nyomán. Kép: pixabay.com)