A Tesco elkötelezett az ENSZ fenntartható fejlődés céljai mellett és megtesz mindent annak érdekében, hogy 2030-ra az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást a felére csökkentse. Ezt  a közelmúltban publikált Élelmiszer-hulladék jelentés eredményei is bizonyítják,  amelyet a mai napon Dave Lewis, a Tesco Csoport vezérigazgatója New Yorkban,  az  ENSZ-ben is  bemutat.

Az áruházlánc csupán két év alatt 47 százalékkal csökkentette a közép-európai működésében keletkező élelmiszer-hulladékot. 2019.   szeptember 24. Minden  évben  a  világon  megtermelt  élelmiszer  egyharmada hulladékként végzi. Ez  1,3 milliárd  tonna  élelmiszert jelent, amelynek  előállítása  időt, energiát és pénzt emészt fel, és amelyet jobban fel lehetne, illetve fel kellene használni. A pazarlás jelenlegi mértéke elfogadhatatlan, és még inkább lesújtó,ha figyelembe vesszük annak erkölcsi oldalát, valamint környezetkárosító hatásait is. Bár  az  élelmiszer-hulladék  mennyiségének  2030-ra  történő  megfelezésére  tett előrelépések folyamatosak, a Champions 12.3 elnevezésű, élelmiszeripari vezetőkből álló szövetségéves jelentése szerint a fejlődés nem a szükséges ütemben zajlik. Ha időben el akarjuk érni az ENSZ 12.3-as fenntartható fejlődési célját, fontos lenne, hogy a kormányok és a vállalatok  is alkalmazzák  az „ami mérhető, az kezelhető” megközelítésen alapuló akciótervet, és nyilvánossá tegyék az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos adataikat.Az élelmiszer-pazarlás elleni összefogás szeptember 23-24-i éves rendezvénye egybeesik az ENSZ 72. közgyűlésével, ahol kiemelték, hogy a Tesco Közép-Európában nemrég elért, élelmiszer-pazarlás  elleni  eredménye jó  bizonyíték, az  “ami  mérhető,  az  kezelhető” módszer működésére.Csehországban és Szlovákiában a  Tesco már elérte a fenntartható fejlődés 12.3-as célját, Lengyelországban és Magyarországon pedig nagyon közel áll ahhoz, hogy hamarosan elérje.A  Tescónál nincs  idő a  pazarlásra.Az  áruházlánc  elkötelezett  az  élelmiszer-hulladék mennyiségének visszaszorítása mellett a termelés során, az üzletekben és a háztartásokban egyaránt. Az  ENSZ 12.3-asfenntartható fejlődési célkitűzésével összhangban 43 százalékkal csökkentette az élelmiszer-hulladékmennyiségét saját működésében az elmúlt két év alatt, mióta először nyilvánosságra hozta az erre vonatkozó adatait. Ennek köszönhetően az áruházlánc jó úton halad, hogy még 2030 előtt elérje az ENSZ12.3-as fenntartható fejlődési célját. „Az  élelmiszer-pazarlás  csökkentése vitathatatlan fontosságú.  A  világ  élelmiszer-készletének harmada veszik kárba,  miközben minden  kilencedik ember éhezik. Ha  az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, a világ harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátója lenne Kína és az Egyesült Államok után. Nem halogathatjuk tovább ezt az ügyet, most  kell cselekednünk. Büszkék vagyunk rá,  hogy Közép-Európában már  jól látszik a  munkánk gyümölcse” –mondta  Dave Lewis,  a  Tesco Csoport vezérigazgatója és a Champions 12.3 elnöke.Közép-Európában  a  Tesco  volt  az  első kiskereskedelmi  vállalat,  amely 2017-ben nyilvánosságra hozta az élelmiszer-hulladékra vonatkozó adatait, és az elkötelezettségre építve azóta öt legnagyobb sajátmárkás szállítója is publikálja az erre vonatkozó adatait.A Tesco az „Ami mérhető,az kezelhető”módszer jegyében kezdte el publikálni élelmiszer-hulladék jelentését –a vállalat szerint ugyanis a probléma azonosítása és a cél kitűzése mellett fel kell mérni, hogy hol és mekkora mennyiségű élelmiszer-hulladék keletkezik egy vállalat működése során, és ha ez az azonosítás megtörtént, célzott lépésekkel már lehet kezelni a problémát. Azt pedig, hogy „Ami mérhető,az kezelhető”, a Tesco eredményei is bizonyítják.„Nagyon büszkék vagyunk a Magyarországon elért eredményeinkre. A 2016/17-es pénzügyi év  eredményeihez  képest  43százalékkalcsökkentettük  az  élelmiszer-hulladék mennyiségét, ezzel is megközelítve az ENSZ globális célkitűzését. Mostanra az élelmiszer-hulladék mennyisége forgalmunk kevesebb mint 1százalékátteszi  ki. Ezen  felül a tavalyi pénzügyi évben 7448 tonna élelmiszer-felesleget adományoztunk a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnerszervezeteinek. Ez azt jelenti, hogy 18,5 millió adag étel került így a rászorulók asztalára” – mondta Pártos Zsolt, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatója.Az élelmiszer-pazarlás azonban  túl nagy probléma ahhoz,  hogy egyetlen vállalat  képes legyen  megfékezni. A   Tesco arra  ösztönzi a  többi  élelmiszeripari  vállalatot, hogy csatlakozzanak erőfeszítéseinkhez és tegyék közzé élelmiszer-pazarlási adataikat. Ez egy jó út lehet ahhoz,  hogy 2030-ig az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást ők is a felére csökkentsék.