A helyzet különösen kritikus a világ legnagyobb olívaolaj-termelő országában, Spanyolországban, amely a globális termelés 40%-át és az európai termelés 65%-át adja.

Az olívaolaj ára 2010 óta a legmagasabb szintet érte el, mivel a csapadékhiány és a magas hőmérséklet Dél-Európában a termelés jelentős visszaesését eredményezte – írja az ESM.

A helyzet különösen kritikus a világ legnagyobb olívaolaj-termelő országában, Spanyolországban, amely a globális termelés 40%-át és az európai termelés 65%-át adja. Az aszály és a szokatlanul magas hőmérséklet veszélyezteti a termést. Az ágazatban, amelyet már a 2022-es évben is sok csapás ért, katasztrófától tartanak. Az áprilisi hőség épp az olajfák virágzásakor köszöntött be.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium szerint 55%-os csökkenés lesz az idei olívaolaj-termésben. A spanyol mezőgazdasági ágazat 50%-os bevételcsökkenéstől tart. Mivel a fiatal olajfák még nem gyökereztek eléggé ahhoz, hogy vizet raktározzanak, az idei hőség valószínűleg hatással lesz a következő két-három év termésére is. A spanyol kormány egy inflációellenes terv részeként az olívaolaj áfáját 10%-ról 5%-ra csökkentette tavaly év végén. Emellett támogatást nyújtott az aszály által sújtott mezőgazdasági termelőknek, 25%-kal csökkentve az ágazat jövedelemadóját. Az intézkedéseket azonban sokan elégtelennek tartják, mivel az olívaolaj-ágazatot az energia, a műtrágya, az üveg, a csomagolás és a szállítás drágulása is sújtja.

(Kép: pixabay.com)