Az Egyesült Királyságban három év óta az első korlátozás nélküli karácsony vezetett ahhoz, hogy a vásárlók a szupermarketek felé vegyék az irányt, hogy otthon ünnepelhessenek.

Simon Roberts, a Sainsbury's vezérigazgatója szerint: "A vásárlók idén nagy karácsonyi vacsorákat rendeztek, miután két éve nem volt olyan karácsony, mint rendesen. A vásárlók igazán kényeztetni akarták magukat otthon, együtt ünnepelve.”

A britek több mint 12 milliárd fontot költöttek élelmiszerekre karácsonykor, ami a Kantar szerint a valaha mért legmagasabb összeg.

A 2022. december 25-ig tartó 12 hétben 7,6%-kal nőttek a házhoz szállított élelmiszer-értékesítések, míg decemberben az előző évhez képest még magasabb, 9,4%-os volt a növekedés.

A csúcsértékesítés ellenére ez az arány még mindig elmarad az élelmiszeripari infláció 14,4%-os mértékétől, így a növekedés nagy részét az árinfláció hajtja.

Mind a Tesco, mind a Sainsbury's elismerte, hogy az erős forgalomnövekedés ellenére a volumenek kissé elmaradtak az előző évhez képest.

Ken Murphy, a Tesco vezérigazgatója szerint ez részben a tavalyi erős összehasonlítási időszaknak köszönhető, amikor az Omicron megjelenése miatt az emberek elkerülték a vendéglátást, és otthon ettek és ittak, részben pedig a megélhetési válságnak.

Nem meglepő módon az Aldi és a Lidl voltak a nagy nyertesek, mivel a vásárlók továbbra is vigyáztak minden pennijükre, így ott 26%-kal, illetve 24,5%-kal nőttek az eladások.

Az érték kritikus volt ezen a karácsonyon, mivel a vásárlóknak egyszerűen kevesebb elkölteni való pénzük volt. Ez elkerülhetetlenül a diszkontkereskedők felé való elmozduláshoz vezetett, mivel a Lidl becslése szerint 63 millió fontot nyert el a hagyományos élelmiszerboltoktól, ami több mint háromszorosa a tavalyi összegnek.

A Lidl GB vezérigazgatója, Ryan McDonnell így nyilatkozott: „Az év minden hetében egyre több vásárló lép be az ajtónkon, és a hagyományos szupermarketek helyett Lidlre váltanak. Tudjuk, hogy spórolni akarnak nálunk, de aztán velünk maradnak amikor rájönnek, hogy nem kell kompromisszumot kötniük a minőség terén, és ez alól ez a karácsony sem volt kivétel.”