Mintegy 200 milliós üzletfejlesztést hajtott végre a Mecsek Füszért Zrt.

A Coop üzletlánc franchise tagjaként a Mecsek Füszért Zrt. jelentős beruházást hajtott végre Pécsen. A Konzum Áruház felújításával párhuzamosan az ott található Coop szupermarket mintegy 200 millió forintos ráfordítással kívül-belül megújult, amely egy átfogó eszköz és technológiai modernizációt jelent energihatékony megoldásokat alkalmazva. Példaértékű és kiemelten fontos, hogy a pandémás helyzet ellenére a társaság magyar cégként tudott előrelépni, és végrehajatani egy ilyen volumenű beruházást – fogalmazott Dr. Horváth Zoltán, Baranya megye kormánymegbízottja.

A pécsi székhelyű Mecsek Füszért Zrt. Baranya megye egyik legjelentősebb kereskedelmi vállalkozása, amely a Coop üzletlánc meghatározó franchise tagjaként végzi tevékenységét. A társaság tulajdonosa 2007-től a szabolcsi Nyírzem cégcsoport, amely még erősebb gazdasági hátteret biztosít a működéshez. A tevékenység fő profilja élelmiszer és háztartási vegyi áru termékek kis- és nagykereskedelme. A cég a Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Budapesten van jelen. A Mecsek Füszért több mint hetven éves múltja jól bizonyítja az üzletpolitika sikerességét, melynek alapja a vásárlók minőségi kiszolgálását célzó, múlt értékeire építkező, dinamikus, rugalmas és fejlesztésorientált stratégia, hiszen a társaság filozófiája szerint a sikeres jövő záloga az elégedett vásárló, melyet a múlt értékeire építő, a jövő kihívásainak folyamatosan megfelelő, elkötelezett munkatársakkal megvalósított, színvonalas kereskedelmi munka garantál. A piaci pozíció megőrzése mellett a versenyképesség növelése érdekében a cég működése során folyamatosan keresi a bővülés és megújulás lehetőségeit.

Ennek keretében 2020. elején Komárom-Esztergom megyében tovább bővült az üzletek száma egy kiskereskedelmi bolthálózat megvásárlásával. A tavalyi év második félévében további bővítés történt, 14 Veszprém megyei áruházzal, valamint a barcsi régióban több mint 30, jellemzően kistelepüléseken működő üzlettel nőtt a hálózat. Összességében mára 9 megyében, 174 településen 250 üzletet üzemeltet a Mecsek Füszért. A széles árukínálatban a vásárlói igényekhez igazodva kiemelt szerepet kapnak a friss, a kényelmi, a kész-, félkész- és reform termékek, de a választékpolitika fontos része a pékáru, a tejtermékek, a friss tőke- és baromfihús, valamint további húskészítmények, illetve a zöldség-gyümölcs. A Mecsek Füszért a C+C üzletágban a viszonteladók kiszolgálására 12 diszkontáruházzal van jelen. A társaság nagykereskedelmi tevékenységét három szárazáru raktárból és öt frissáru raktárból valósítja meg, évente közel 125 ezer tonna árut megmozgatva. Mintegy 1500 munkavállaló csaknem 60 ezer vásárlót szolgál ki naponta, a tavalyi árbevétel várhatóan megközelíti az 50 milliárd forintot. A törzsvásárlók létszáma meghaladja a 100 ezer főt.

A Baranya megyei vállalkozás a válsághelyzetek ellenére is a modernizációs beruházásokban hisz, ezért nagy hangsúlyt fektet új üzletek nyitására és a meglévő hálózat technológiai fejlesztésére. ’’A 2020-as év legnagyobb volumenű beruházása a pécsi Konzum Áruházban található Coop szupermarket teljes felújítása volt, amely közel 200 millió forintos ráfordítással valósult meg, és egy átfogó eszköz és technológiai modernizációt jelent’’ – mondta Nagy Lajosné. A Mecsek Füszért Zrt. vezérigazgatója kifejtette, hogy ennek keretében az energiahatékonyság szempontjait figyelembe véve, a villamos energia fogyasztás csökkentése érdekében korszerűsítették a LED világítást, valamint teljes egészében zárt, új bolti hűtőket, mélyhűtőszigeket állítottak üzembe, illetve modern hűtési-fűtési rendszer került kiépítésre. ’’Ez az üzlet nem a nagybevásárlások helyszíne, így itt nem a gyűjtő, hanem az egységcsomagolásos kihelyezés a jellemző, ezt kellett megoldanunk minél dekoratívabban, amelynek érdekében újra cseréltük a teljes polcrendszert és belső berendezéseket’’ – emelte ki hozzátéve, hogy a hálózat szintű technológiai feljlesztések is tovább folytatódtak, a Konzum beruházás mellett több üzlet esetében is a hasonló energiahatékonysági projektek, valamint napelemes rendszer telepítések is megvalósultak. Nagy Lajosné beszéde végén köszönetett mondott munkatársainak a tavalyi évben végzett emberfeletti munkájukért, és örömét fejezte ki, hogy a sajátos helyzet ellenére minden dolgozójukat sikerült megtartani és a tervezett beruházásokat határidőre átadni.

’’Ez a komoly nagyságrendű üzletfejlesztés jól bizonyítja, hogy a pandémiás ellenére a Mecsek Füszért nem hátra, hanem előrelépett, azt pedig nagyon fontosnak tartom, hogy mindezt egy 100 százalékban magyar cégként valósította meg’’ hangsúlyozta Dr. Horváth Zoltán. Baranya megye kormánymegbízottja emlékeztetett Dr. Nagy István agrárminiszter január 18-i bejelentésére, miszerint a kormányzat az elkövetkezendő hét évben több mint 7500 milliárd forint keretet biztosít az agráriumnak a vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös agrárpolitika uniós és hazai forrásai révén. Majd méltatta a Coop és a Mecsek Füszért társadalmi szerepvállalalását, amely véleménye szerint megkülönbözteti a üzletláncot a versenytársaitól.

’’Az elkötelezettség egy város iránt és az ahhoz párusuló innovációk biztosan sikerre vezetnek’’ – mondta köszöntőjében Bognár Szilvia. Pécs alpolgármestere szerint mára más szinteret jelent egy üzlet, mint korábban, felértékelődött ugyanis a kényelem és az éléményvásárlás szerepe. ’’Ez a szupermarket egy közösségi tér, amely jelleget a mostani beruházás csak erősít’’ – tette hozzá.

A Mecsek Füszért gazdasági tevékenysége mellett kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra is, ami a Coop országos programjaiban, így például a Coop Segély Alapítványban való részvételben, és a lokális szerepvállalásokban nyilvánul meg. Utóbbi a regionális, helyi kulturális rendezvények, civil szervezetek támogatását jelenti, valamint a társaság kiemelt szponzora a PVSK-Mecsek Füszért OB I-es vízilabdacsapatnak. Emellett a Pécsi Egyházmegyei Karitászon keresztül nyújt segítséget a nehéz helyzetbe került embertársainknak. amelynek keretében a tavaly március közepe óta tartó pandémiás helyzetben több alakalommal is élelmiszercsomagokat juttatunk el a rászorulóknak.