A bezárási hullám 2022 után gyorsult fel igazán.

Jelentősen zuhant a kiskereskedelmi üzletek száma az elmúlt években, 2019 eleje és tavaly június között majdnem 19 ezer üzlet zárt be, amely közel 15 százalékos mínuszt jelent – írja a Pénzcentrum.

A lap emlékeztetett arra, hogy a kiskereskedelmi forgalomban is hatalmas volt a visszaesés az elmúlt 1,5 évben, de ez sem magyarázza a bezárások mértékét. A járvány miatti lezárások, a növekvő ingatlanárak és a rezsiköltségek elszállása is közrejátszhatott abban, hogy ilyen sok üzlet zárt be.

Míg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018 és 2019 fordulóján több mint 129 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, ez a szám 110 ezer közelébe csökkent 2023 első felének végére. A bezárási hullám 2022 után gyorsult fel, aminek több oka volt. A járványt követő lezárások az élelmiszerboltokon kívüli szegmenseket különösen érzékenyen érintette. A piaci energiaárak ugrásszerű drágulása a kisebb vállalkozások egy részének már kigazdálkodhatatlannak bizonyult. Emellett nőttek az ingatlanárak, ezáltal a bérleti díjak is emelkedtek. Az Európa-rekorder magyar infláció pedig nagymértékben gyengítette a jövedelmek vásárlóerejét, és 2022 második felétől a forgalom gyakorlatilag a négy évvel korábbi szintre zuhant.
A portál vizsgálata alapján az élelmiszerboltokban a pandémia pont keresletnövekedést hozott, de itt az elszálló árak miatt a 2022/2023-as visszaesés sokkal drasztikusabb, mint a teljes kiskereskedelemben. A bezárás inkább a kisebb, kevésbé tőkeerős üzleteket érintette. A KSH adatai szerint az élelmiszerboltok 12 százaléka tűnt el 4 év alatt, az önálló vállalkozók által működtetett boltok esetében azonban a csökkenés már 17 százalékos.

A bezárások a vendéglátást sem kerülték el. Míg 2019 közepén 45 337 kereskedelmi vendéglátóhely működött Magyarországon, tavaly június végén azonban már csak 38 780, vagyis eltűnt több mint 6500 vállalkozás ebből a szegmensből. Ez az üzletek 15 százalékát jelenti.