A Michigani Egyetem új tanulmánya szerint a hideglánc mentén végzett fejlesztések évente mintegy 620 millió tonnával csökkenthetik a globális élelmiszer-pazarlást.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, az áruházláncok teljesen hűtött kínálatának fenntartása az élelmiszer-hulladékkal összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátását is 41%-kal csökkentheti világszerte.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint jelenleg az évente megtermelt élelmiszer mintegy harmada, körülbelül 1,3 milliárd tonna megy szemétbe, miközben a világon 800 millió ember szenved éhezéstől, alultápláltságtól.
Ezenkívül az élelmiszer-hulladék az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának 8%-át teszi ki.


Legnagyobb potenciál


A tanulmány megállapította, hogy a szubszaharai Afrikában, valamint Dél- és Délkelet-Ázsiában van a „legnagyobb lehetőség” mind az élelmiszer-veszteség, mind a kapcsolódó kibocsátás csökkentésére a fokozott hideglánc bevezetése révén.
Dél- és Délkelet-Ázsiában az élelmiszer-veszteség 45%-kal, valamint a kapcsolódó kibocsátás 54%-kal csökkenhet az optimalizált hideglánc -forgatókönyv szerint.
A szubszaharai Afrikában ez a csökkenés 47%, illetve 66% lehet.


A tanulmány megállapította, hogy Észak-Amerikában, Európában és más iparosodottabb régiókban a legtöbb élelmiszer-veszteség a háztartások szintjén keletkezik. Ennek eredményeként a hideglánc fejlesztése nem csökkentené jelentősen az élelmiszer-veszteséget ezeken a területeken.


A lehetőségek skálája


"Meglepődtem, amikor rájöttem, hogy mekkora lehetőségünk van az élelmiszerveszteség, és pazarlás globális csökkentésére" - mondta Aaron Friedman-Heiman, a tanulmány vezető szerzője, a Michigan Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Iskolájának és a Ross Üzleti Iskolájának mesterszakos hallgatója. „Az évente mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszert érintő szemét - kérdés körülbelül fele orvosolható az élelmiszer-ellátási lánc optimalizálásával.”
A tanulmány összeállítása során a kutatók egy élelmiszer-veszteség becslésére alkalmas eszközt fejlesztettek ki, hogy mérni tudják a jobb hideglánchoz való hozzáférés hatását az élelmiszerveszteségre és a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátására.
Ezt az eszközt hét régióban hét élelmiszertípusra alkalmazták, felhasználva az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetétől és más forrásokból származó adatokat.


Optimalizált hideglánc


"Bár a hideglánc-infrastruktúra világszerte gyorsan növekszik, az optimalizált hideglánc valószínűleg eltérő ütemben és különböző módon fog fejlődni szerte a világon" - kommentálta Shelie Miller társszerző, a Michigan Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Iskolájának és Műszaki Főiskolájának professzora. „Ez az elemzés azt mutatja, hogy bár a fokozott hűtésnek az élelmiszerveszteség és az élelmiszerveszteséggel összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátásában javulást kell eredményeznie, fontos kompromisszumokkal kell számolni a hideglánc élelmiszertípusonkénti és régiónkénti javításával kapcsolatban.”

                                                                                                                                                                                                                                    (Forrás: esmmagazine.com)