2025.júl.20.
  • RÓLUNK
  • ELŐFIZETÉS
  • KAPCSOLAT
  • HÍRLEVÉL
  • MÉDIAAJÁNLAT '25

aa

TermékmixTermékmix
Ad Top Header
  • Kezdőlap
  • Kereskedelem
    • Kereskedelem
      • Esemény
      • Üzletlánc
      • Kutatás
      • Általános
    Tesco üzlet

    A gyerekek jövője most a tét – 198 Tesco üzletben …

    Üzletlánc

    Egy Wolt futár rendelést ad át

    Már közel 40 ezer adag ételt mentett meg a Magyar …

    Általános

    Mizo Art Coffee

    Kortyolj bele a művészetbe – szó szerint!

    Üzletlánc

  • Ipar
    • Ipar
      • Hírek
      • Személyi hírek
    Michele Morrone

    Ilyen, amikor valóra válik egy álom: kilenc ország…

    Hírek

    Az előző hónaphoz mérten 1,3%-kal mérséklődött az ipari termelés

    Az előző hónaphoz mérten 1,3%-kal mérséklődött az …

    Hírek

    Mirto dinnye

    Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze …

    Hírek

  • Magazin
    • Magazin
      • Polc
      • Kereskedelem
      • Interjú
      • Marketing
      • Kutatás
      • Piac
      • Innováció

    A kényelmi termékek kreatív lehetőségeket kínálnak…

    Polc

    Csomagolásmentes vásárlás: Tudatos döntés, zöldeb…

    Kereskedelem

    kézzel mosogat

    Nő a nagy kiszerelésű mosogatószerek népszerűsége:…

    Polc

  • Külföld
    • Külföld
      • Kereskedelem
      • Kutatás
      • Ipar
      • Trend
    online kereskedelem

    Bővülő online kereskedelem

    Kereskedelem

    Hullámok

    Hullámoktól hullámokig – Ultrahang és AI segíti a …

    Ipar

    Az LG felvásárolja a prémium vízmelegítő megoldásokat gyártó norvég OSO-t

    Az LG felvásárolja a prémium vízmelegítő megoldáso…

    Ipar

  • Újdonságok

Hírek

A Michigani Egyetem tanulmánya szerint jobb hűtéssel 620 millió tonna élelmiszer-hulladék menthető meg
Hírek
2024.május29.

A Michigani Egyetem tanulmánya szerint jobb hűtéssel 620 millió tonna élelmiszer-hulladék menthető meg

A Michigani Egyetem új tanulmánya szerint a hideglánc mentén végzett fejlesztések évente mintegy 620 millió tonnával csökkenthetik a globális élelmiszer-pazarlást.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, az áruházláncok teljesen hűtött kínálatának fenntartása az élelmiszer-hulladékkal összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátását is 41%-kal csökkentheti világszerte.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint jelenleg az évente megtermelt élelmiszer mintegy harmada, körülbelül 1,3 milliárd tonna megy szemétbe, miközben a világon 800 millió ember szenved éhezéstől, alultápláltságtól.
Ezenkívül az élelmiszer-hulladék az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának 8%-át teszi ki.


Legnagyobb potenciál


A tanulmány megállapította, hogy a szubszaharai Afrikában, valamint Dél- és Délkelet-Ázsiában van a „legnagyobb lehetőség” mind az élelmiszer-veszteség, mind a kapcsolódó kibocsátás csökkentésére a fokozott hideglánc bevezetése révén.
Dél- és Délkelet-Ázsiában az élelmiszer-veszteség 45%-kal, valamint a kapcsolódó kibocsátás 54%-kal csökkenhet az optimalizált hideglánc -forgatókönyv szerint.
A szubszaharai Afrikában ez a csökkenés 47%, illetve 66% lehet.


A tanulmány megállapította, hogy Észak-Amerikában, Európában és más iparosodottabb régiókban a legtöbb élelmiszer-veszteség a háztartások szintjén keletkezik. Ennek eredményeként a hideglánc fejlesztése nem csökkentené jelentősen az élelmiszer-veszteséget ezeken a területeken.


A lehetőségek skálája


"Meglepődtem, amikor rájöttem, hogy mekkora lehetőségünk van az élelmiszerveszteség, és pazarlás globális csökkentésére" - mondta Aaron Friedman-Heiman, a tanulmány vezető szerzője, a Michigan Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Iskolájának és a Ross Üzleti Iskolájának mesterszakos hallgatója. „Az évente mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszert érintő szemét - kérdés körülbelül fele orvosolható az élelmiszer-ellátási lánc optimalizálásával.”
A tanulmány összeállítása során a kutatók egy élelmiszer-veszteség becslésére alkalmas eszközt fejlesztettek ki, hogy mérni tudják a jobb hideglánchoz való hozzáférés hatását az élelmiszerveszteségre és a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátására.
Ezt az eszközt hét régióban hét élelmiszertípusra alkalmazták, felhasználva az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetétől és más forrásokból származó adatokat.


Optimalizált hideglánc


"Bár a hideglánc-infrastruktúra világszerte gyorsan növekszik, az optimalizált hideglánc valószínűleg eltérő ütemben és különböző módon fog fejlődni szerte a világon" - kommentálta Shelie Miller társszerző, a Michigan Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Iskolájának és Műszaki Főiskolájának professzora. „Ez az elemzés azt mutatja, hogy bár a fokozott hűtésnek az élelmiszerveszteség és az élelmiszerveszteséggel összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátásában javulást kell eredményeznie, fontos kompromisszumokkal kell számolni a hideglánc élelmiszertípusonkénti és régiónkénti javításával kapcsolatban.”

                                                                                                                                                                                                                                    (Forrás: esmmagazine.com)                                                                                      

Tags: kutatás, ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, hűtött áru, tanulmány
  • Előző cikk: Rekordszámú nevezés érkezett a XIII. Szent István napi Kenyérversenyre Előző
  • Következő cikk: Minden eddiginél több kiállítóval jelenik meg az Agrármarketing Centrum az amszterdami PLMA-n Következő

Legfrissebb

Michele Morrone

Ilyen, amikor valóra válik egy álom: kilenc országból érkezt…

2025.júl..17

Szilva

Gyorsfagyasztott szilvát hívtak vissza a forgalomból

2025.júl..17

Egy Wolt futár rendelést ad át

Már közel 40 ezer adag ételt mentett meg a Magyar Élelmiszer…

2025.júl..17

Rossmann üzlet az Árkádban

Digitális korszakváltás a Rossmann-nál

2025.júl..16

Balaton-átúszás hangulatkép

Tíz nap a 43. Lidl Balaton-átúszásig: Így lehet tudatosan fe…

2025.júl..16

Copyright © 2019-2025. Termékmix. Minden jog fenntartva.
  • Médiaajánlat '25
  • Márka mögött
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Sütik
  • Adatkezelés
  • Kezdőlap
  • Kereskedelem
    • Esemény
    • Üzletlánc
    • Kutatás
    • Általános
  • Ipar
    • Hírek
    • Személyi hírek
  • Magazin
    • Polc
    • Kereskedelem
    • Interjú
    • Marketing
    • Kutatás
    • Piac
    • Innováció
  • Külföld
    • Kereskedelem
    • Kutatás
    • Ipar
    • Trend
  • Újdonságok
 

"Süti" információ ezen a weboldalon

Azért, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk weboldalunkon. Ha továbbra is a beállítások változtatása nélkül marad a honlapon, azt feltételezzük, hogy Ön elégedett azzal, hogy minden "sütit" megkap a honlapján. Ha szeretné, bármikor meg tudja változtatni a cookie beállításokat. Viszont ez esetben nem tudjuk garantálni weboldalunk megfelelő működését.

Részletek...
Elutasítom Elfogadom