Kétéves mélypontra csökkent az élelmiszerek világpiaci ára augusztusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.

Augusztusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 121,4 pont lett, ami 2,6 pont (2,1 százalék) csökkenés júliushoz képest, és 38,3 ponttal (24 százalékkal) alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékéhez képest.
Az átfogó mutató augusztusi csökkenését elsősorban a tejtermékek, a növényi olajok, a hús és a gabonafélék árindexeinek a csökkenése okozta, miközben szerényen nőtt a cukor árindexe.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
FAO gabonaárindex augusztusban átlagosan 125 pont volt, 0,9 ponttal (0,7 százalékkal) alacsonyabb a júliusinál, és 20,6 ponttal (14,1 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. Egyebek között a búza nemzetközi ára 3,8 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a rizs árindexe havi szinten 9,8 százalékkal nőtt.

A növényiolaj-árindex augusztusban átlagosan 125,8 pont volt, ami 4 pontos (3,1 százalékos) csökkenés júliushoz képest. Az index gyengülését különösen a pálma-, a napraforgó-, a szója- és repceolaj különböző mértékű világpiaci árának csökkenése okozta.

A tejtermékek árindexe augusztusban átlagosan 111,3 pont volt, 4,6 ponttal (4 százalékkal) alacsonyabb, mint júliusban, ami a nyolcadik egymást követő havi csökkenés volt. Éves szinten a mutató 32,1 ponttal (22,4 százalékkal) süllyedt. Augusztusban az összes tejtermék nemzetközi ára csökkent, a tejporé a legjelentősebben.

A FAO húsárindexe augusztusban átlagosan 114,6 pont volt, ami 3,6 ponttal (3 százalékkal) elmaradt a júliusitól és 6,5 ponttal (5,4 százalékkal) a tavaly augusztusitól. A múlt hónapban valamennyi húsfajta nemzetközi ára csökkent, a legnagyobb esést a juhhús esetében mérték.

A cukorárindex átlagosan 148,2 pont volt augusztusban, 1,9 ponttal (1,3 százalékkal) magasabb a júliusinál és 37,7 ponttal (34,1 százalékkal) magasabb tavaly júliushoz képest. A cukor világpiaci árának növekedését főként az El Nino időjárási jelenség globális termelési kilátásokra gyakorolt hatása miatti fokozott aggodalmak váltották ki.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.