A G20-országok éves műanyagtermelése a jelenlegi növekedési ütemek szerint 2050-re 451 millió tonnára emelkedhet.

Egy új kutatás szerint a G20-országok műanyagfelhasználása az évszázad közepére majdnem a duplájára nő, ha nem születik átfogó és jogilag kötelező érvényű globális egyezmény a fogyasztás visszaszorítására – írja az ESM.

A Back to Blue kutatócsoport és a Nippon Alapítvány kutatása szerint a meglévő programok az újrahasznosítás növelésére vagy az egyszer használatos műanyagfogyasztás csökkentésére nem elegendőek, és egy átfogóbb globális tervre van szükség.

Az ENSZ novemberben Uruguayban kezdte tárgyalni a megállapodást a műanyagszennyezés elleni küzdelemről. Ennek az a célja, hogy jövő év végére kidolgozzanak egy jogilag kötelező érvényű szerződést. A tárgyalásokhoz 175 ország csatlakozott. A Back to Blue azonban azt közölte, hogy ha a tárgyalások kudarcba fulladnak, akkor a G20-országok éves műanyagtermelése a jelenlegi növekedési ütemek szerint 2050-re 451 millió tonnára emelkedhet. Ez mintegy háromnegyedével több a 2019-es mennyiséghez képest.

A kutatócsoport az egyszer használatos műanyag erőteljesebb betiltását szorgalmazta. Magasabb termelési adókat és olyan kötelező rendszereket javasoltak, amelyek felelőssé tennék a cégeket termékeik teljes élettartamáért, beleértve az újrahasznosítást és az ártalmatlanítást is. A Back to Blue szerint egy összetett intézkedési csomaggal 2050-re 325 millió tonnára lehetne korlátozni az éves fogyasztást, de ez még mindig negyedével több lenne 2019-hez képest. A jelentés szerint a G20-országok közül Brazília, az Egyesült Államok, Indonézia és Törökország még nem vezette be az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó tilalmat.