Nigériában készpénzhiány miatt a gazdák nem tudnak munkásokat felvenni, az exportőröknek pedig nincs pénzük arra, hogy a termést a hajókra szállítsák.

A nigériai kakaóexportőrök állítása szerint nehézségekbe ütközik, hogy teljesítsék a szerződéseket. Sokan fel is függesztik tevékenységüket, mivel készpénzhiány miatt nem tudják kifizetni a munkásokat és a szállítást – írja a confectionarynews.com.

Ez azt követően derült ki, hogy az elefántcsontparti kakaóexportőrök közölték, nehezen tudnak eleget tenni a szállításoknak. Még úgy is, hogy az elefántcsontparti kakaószabályozó hatóság a héten jelentette be, hogy az ország kakaóexportőrei várhatóan teljesíteni fogják a szerződéseket. Mindez további nyomást gyakorol a kakaóbab globális kínálatára.

A Bloomberg jelentése szerint a nigériai központi bank októberben bejelentette, hogy a 200, 500 és 1000 naira bankjegyeket áttervezteti a felesleges készpénz kivonása és az infláció visszaszorítása érdekében. Már 2,1 billió naira (4,6 milliárd dollár) került vissza a bankokba, de az intézkedés súlyos készpénzhiányhoz vezetett, mivel az emberek nem jutottak új bankjegyekhez, miután letétbe helyezték a régi címleteket.

Mufutau Abolarinwa, a Nigériai Kakaószövetség elnöke szerint a gazdák emiatt nem tudnak munkásokat felvenni, az exportőröknek pedig nincs pénzük arra, hogy a termést a hajókra szállítsák.
Nigéria a világ ötödik legnagyobb kakaóbabtermelője, és helyi beszámolók szerint félő, hogy a válság miatt 30 ezer tonna kakaót nem tud leszállítani. Abolarinwa azt mondta, hogy most nincs annyi készpénzük, hogy ki tudják fizetni az összes szolgáltatást és díjat, amit jellemzően készpénzzel szoktak fedezni. A Bloomberg szerint ráadásul a nigériai kakaóexport már eleve károkat szenvedett el a termést sújtó rossz időjárás és gombaproblémák miatt.

Miután napvilágot láttak a hírek az elefántcsontparti kakaóexport lehetséges elmaradásáról, a kakaó ára a héten több mint 6 százalékkal nőtt Londonban. Becslések szerint a hiány elérheti a 150 000 tonnát is. A kakaótermelők pedig még mindig műtrágya- és növényvédőszerhiánnyal küzdenek, mivel az ukrajnai háború miatt az orosz kálium- és egyéb műtrágyaexport világszerte korlátozott.