A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja: az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés.

Az élelmiszerárstopok a hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben – közölte az Agrárminisztérium az atv.hu érdeklődésére.

A minisztériumot a portál arról kérdezte, hogy a kormány következő ülésén napirenden lesz-e az élelmiszerárstop, és mérlegeli-e a kabinet, hogy az április végi határidő előtt kivezeti az élelmiszerárstopot.

Az Agrárminisztérium sajtóirodája közölte azt is, hogy „a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás”.

Az atv.hu azt követően érdeklődött, hogy a költségvetési bizottságban hétfőn Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára közölte, hogy a kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, csak az időpont a kérdéses. Múlt héten Parragh László, az Iparkamara elnöke is arról beszélt, hogy tavasszal ki lehetne vezetni az árstopot.

A kormány tavaly hosszabbította meg 2023. április 30-ig az élelmiszerárstopokat a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, illetve a tojás és az étkezési burgonya esetében.