Élelmiszerárstopról döntött a kormány, február 1-jétől hat termék árát rögzítik a tavaly október 15-i szinten - jelentette be a miniszterelnök szerdán a közösségi oldalán.

Orbán Viktor a Facebookra szerda délután felkerült videóban, a kormányülést követően közölte: az élelmiszerárak emelkedése miatt a kormány úgy döntött, hogy hat termék - a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej - esetében beavatkozik az árak alakulásába.

A kormányfő hozzátette: ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a múlt év október 15-én állt, és ennek minden üzletben meg kell történnie. Közölte: február 1-jétől kezdődően már ezen az áron lehet ezeket a termékeket megvásárolni.

A portfolio.hu a hír bejelentését követően azt írta, hogy az egyelőre nem világos, hogy az október 15-i árak mit jelentenek pontosan. Elvileg elképzelhető lenne, hogy a boltoknak egyedileg kell megállapítani, milyen áron adták ezeket a termékeket, de sokkal életszerűbb és valószínűbb, hogy a kormány hamarosan rendeletben közli majd a maximális árakat. Mindenesetre a KSH átlagos fogyasztói árai októberben a fenti termékek esetében a következők voltak:

Kristálycukor, kg: 261 Ft

Liszt, finomliszt, kg: 203 Ft

Napraforgó-étolaj, liter: 713 Ft

Sertéshús, comb (csont és csülök nélkül), kg: 1420 Ft

Csirkemellfilé (csont és bőr nélkül), kg: 1600 Ft

Pasztőrözött ESL tej, 2,8%, liter: 273 Ft

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormányülésen a vírus mellett az áremelkedések kérdésével foglalkoztak, hiszen - folytatta - egész Európában nőnek az árak az energiaárak emelkedése miatt.

Kijelentette: Magyarország védi a családokat. Sikerült megfékeznünk a benzinár-növekedést, kamatstopot vezettünk be a jelzáloghitelek esetében, és van egy rezsicsökkentéses politikánk, vagyis fix áron kapják a magyar családok az energiát, ez megvédi őket - mondta. "Magyarország előre megy, nem hátra" - fogalmazott a kormányfő.

Az árak gyors emelkedésének hatósági úton való megfékezése nem új törekvés a kormány részéről. Az energiaárak hatalmas drágulása után a rezsiárak befagyasztása már régen piaci ár alatti szintet jelent. Az üzemanyagoknál szintén ársapkát vezetett be a kormány, ami azóta legtöbbször a piaci ár alatti szintet jelentett (bár nem mindig). Az élelmiszer esetében ez az első ilyen lépés a kormánytól az infláció mostani felfutó időszakában, korábban az árak emelkedését egyedi esetekben áfacsökkentéssel próbálta a kormány megfékezni (például sertéshús és tojás), bár ott nem feltétlenül a fogyasztói árak féken tartása, hanem a termelők helyzetének a javítása volt a fő szempont - írja a portfolio.hu

(MTI)