A holland Heineken sörgyárcsoport idén újabb - még magasabb - áremelésekkel számol. A csoport szerint különösen Európában óriási nyomás nehezedik az árrésekre - annak ellenére, hogy a 2022-es pénzügyi évük elképesztő, 31%-os profitnövekedéssel zárult, adta hírül a retaildetail.eu weboldal.

Az árak tovább emelkednek

A holland csoport tavaly jobb eladásokat ért el, mint a pandémiát megelőző 2019-es évben. Tavaly 257 millió hektoliter sört adott el, ami majdnem 7%-kal több, mint 2021-ben. Az árbevétel 34,6 milliárd euróra emelkedett, ami 19 %-os növekedést jelent a felvásárlások nélkül. Az áremelkedések különösen Ázsiában nem tudták megállítani a fogyasztókat, miközben a fogyasztók is egyre inkább a prémium márkákat választják.

A korrigált nettó nyereség 31%-kal, 2,8 milliárd euróra nőtt, de ebben benne van az oroszországi tevékenységek 88 millió eurós leírása, amely kivonás várhatóan összesen 400 millió eurójába kerül a sörgyárnak. A Heineken és a Carlsberg is ragaszkodik az oroszországi sörgyárakhoz, annak ellenére, hogy az országban már nem árusítanak. Mindkét sörgyártó az idei év első felében szeretné eladni ezt az infrastruktúrát.

A költségek jelentősen emelkednek

A Heineken elemzése szinte szó szerint ugyanaz, mint a Carlsbergé a hónap elején: az árak egyelőre tovább emelkednek, ami azt eredményezheti, hogy különösen az európaiak kevesebb sört isznak. A Heineken arra számít, hogy a költségek (legfőképp az összetevők és az energia) az év folyamán hektoliterenként további 16-19%-kal emelkednek. Mivel a sörgyártó egy évre előre megvásárolja a nyersanyagokat és az energiát, a vállalat csak idén fogja igazán megérezni a 2022-es energiaárakat - figyelmeztet Harold van den Broek pénzügyi igazgató.

Dolf van den Brink vezérigazgató legszívesebben teljesen áthárítaná ezeket a költségeket a fogyasztókra - írja az AD holland lap, de Európában ez nem lesz teljes mértékben lehetséges. Az európai piacon ugyanis az árrések "hihetetlenül nagy nyomás alatt vannak". A teljes volumen 2023-ban stabil vagy kissé magasabb lehet - vélekedett a sörfőző.