A háztartási használatot követően több tonna étkezési olajat és zsiradékot adtak le a SPAR vásárlói abban az öt áruházban, ahol a lánc a környezeti fenntarthatósági intézkedéseinek keretében elsőként vezette be a szelektív gyűjtésüket. A három hónapos tesztidőszakot követően a vállalat további 8 hiper- és 21 szupermarketet vont be a kezdeményezésbe.

Idén júliusban kezdte meg a SPAR a háztartási sütőolajok és zsiradékok három hónapon át tartó próbaüzemi begyűjtését a tatabányai INTERSPAR hipermarketben, illetve további két vidéki és két fővárosi szupermarketben. A pozitív vásárlói visszajelzések, valamint a lakosság által leadott közel 3 000 kilogrammnyi mennyiség megerősítette a vállalatvezetést abban, hogy a környezetvédelmi kezdeményezést szélesebb körben folytassa. Jelenleg már országszerte 9 INTERSPAR hipermarketben és 25 SPAR szupermarketben elérhető a háztartási sütőolajok és zsiradékok szelektív gyűjtése.

 „Évente több ezer tonna étolajat használnak fel Magyarországon. A használt sütőolajat és zsiradékot a környezetet erősen terhelő anyagok között tartjuk számon, ezért a SPAR arra kéri a vásárlóit, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, és ne öntsék a lefolyókba a használt étolajat vagy zsiradékokat, hanem adják le az arra kijelölt szelektív gyűjtőhelyeken, hogy a SPAR szakmai partnere gondoskodni tudjon a környezetbarát feldolgozásukról” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A kijelölt áruházaknál egy-egy speciális, 800 literes tárolót helyezett ki a SPAR élelmiszer-hulladékok gyűjtésére és feldolgozására szakosodott partnere. A Biotrans Kft. garantálja, hogy a tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot elszállítja, ülepíti, majd a felhevítést követően biodízel üzembe küldi, ahol üzemanyag készül belőle. A vásárlók üvegben, PET palackban vagy saját csomagolásukba visszatöltve adhatják le a használt sütőolajat és zsiradékot –a szennyezett csomagolóanyagokat szintén újrahasznosítják.

A SPAR számára kiemelt fontossággal bír a környezetünk megóvása, a különböző környezetvédelmi kezdeményezéseket a SPAR – a fenntartható jövőért program keretében átfogóan kezeli. A vállalat célja, hogy gyakorlati példákkal és konkrét megoldásokkal segítse a lakosságot az összefogás jegyében.