A zab a csapadékosabb, hűvösebb területek gabonája, a Kárpát medence a zabtermesztés déli határa. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a GOF Hungary Kft. termőterületein tonnaszámra aratják és dolgozzák fel ezt az egészséges és gluténmentes gabonát. Gosztola Ferencnek, a GOF Hungary Kft. üzletág igazgatójának egyik nem titkolt célja, hogy ez az értékes alapanyag sokkal nagyobb szerepet kapjon a piacon. Októberben ez a folyamat már el is indulhat, a cég akkor jelenik meg a kiskereskedelmi forgalomba szánt Avena GoFit termékeivel.

» Mivel foglalkozik a GOF Hungary Kft.?
A kizárólagosan magyar tulajdonban lévő GOF Hungary Kft. 2004-ben mezőgazdasági termelői-értékesítő szervezetként alakult meg, Legújabb divíziója, a zabfeldol­gozó üzletág, mely 2019-ben kezdte meg működését.
Az üzletág alapanyagigényét teljes mértékben a termelői csoport földterületein megtermelt zab biztosítja. Ennek köszönhetően biztonságos és kiegyensúlyozott a gyártásunk alapanyag-ellátása és szükség esetén 20-30 szorosára is tudjuk bővíteni a termőterület nagyságát. A földterület jellemzően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a feldolgozóüzemünk pedig Nyíregyházán található.
Üzemünk technológiája egyedülálló Magyarországon, de Európában is az élmezőnybe sorolható. A jelenlegi alapanyagtermésünkkel a hazai igények mellett egyre növekvő exportértékesítést tudunk megvalósítani, leginkább nyugat- és dél-európai országokba.

» A saját termelés milyen előnyöket jelent?
A termesztés tisztasága és felügyelete miatt is nagyon fontos, hogy saját termelésű zabbal dolgozunk, ugyanis a GOF Hungary Kft. nyíregyházi feldolgozóüzeme csak gluténmentes termékeket állít elő. A technológiai eljárást, a folyamatokat nagyon szigorú előírások szabályozzák. Büszkén tudom elmondani, hogy 2022 július óta az IFS tanúsítvány legmagasabb fokozatával rendelkezünk.
Az alapanyag gluténmentességét a jól kidolgozott, folyamatosan és szigorúan ellenőrzött növénytermesztési technológiánk biztosítja.
A zab alapjában véve gluténmentes, viszont nem megfelelő termesztési körülmények között más gabonák által felül­fertőződhet. Az üzemünkben egyedül­állóan tiszta körülmények között folyik a feldolgozás, korszerű, szenzoros válogató gépeinkkel a magvakat méret és szín szerint is tudjuk szelektálni, és ha az alapanyagba bármilyen idegen anyag kerülne, azt a berendezés még a feldolgozás további lépései előtt kiszortírozza. A gyártásra jellemző, hogy egyszeri feltöltéssel 25.000 kg alapanyagot használunk fel, ennek a tisztított feldolgozásra szánt mennyiségét fésülik még át az említett válogató szenzorok.

» Milyen termékeket gyártanak és mik ezeknek a termékeknek a fő jellemzői?
A gluténmentességtől nem szeretnénk elszakadni, hiszen erre a speciális szegmensre állítottuk össze az üzem gyártósorát. Többféle termék előállításával foglalkozunk. Késztermékként a saját márkanevünk (Avena GoFit) alatt futó kiskereskedelmi kiszerelésben, nagy kiszerelésben a Horeca számára gyártunk, valamint alapanyagként nagy tételben szállítunk a B2B szektorba, zabtermék gyártóknak, illetve exportra is.
Az egyik legjelentősebb hazai üzletlánc mellett több forgalmazó részére gyártunk private label termékeket is. Ezt az együttműködési lehetőséget további leendő kereskedelmi partnereink számára is fel tudjuk ajánlani.
Alaptermékeink a zabpehely (apró­szemű és prémium), a zabpehelyliszt, a zabpehely korpa, a zabpehely dara és a vágott zab, melyek októbertől 500 ­gr-os kiskereskedelmi csomagolásban is elérhetőek lesznek a piacon, Avena GoFit márkanéven.

» Ha jól tudom előkészületben van egy másik innovatív termékkör is...
Sikerült tisztán vízből és zabpehely lisztből egy ragyogó tésztát előállítanunk. Előnye, hogy vegán, nincs benne semmiféle adalék és tojást sem tartalmaz. Barcelonában a Free From Functional kiállításon, ami a „mentes termékek világkiállítása” nagyon nagy sikert aratott ez a termék. Magyarországon októberben vezetjük be a tésztákat a piacra, és első körben háromféle változattal (Fodros kocka, Fusilli, Penne) tervezünk megjelenni. Ezeknek a tésztáknak nagyon kellemes, enyhe zab íze van, ami egyes ételek esetén (pl. vadas, juhtúrós, káposztás) különösen jól hat. Instantnak nevezzük a terméket, ami annyit tesz, hogy rendkívül rövid (3–5 perc) az elkészítési ideje.

» Mit érdemes tudni a fő alapanyagukról, a zabról?
Több szempontból is nagyon előnyös a zab. Egészségügyi hatásai között megemlíteném, hogy a többi gabonával összehasonlítva magasabb az ásványianyag- és vitamintartalma. A benne lévő fitovegyületek rákmegelőző hatásúak, fogyasztásuk csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet. Gazdasági előnye, hogy nagy volumenben előállítható.
A zab lesz a következő gluténmentes alapanyag a rizs és a kukorica után, de még meg kell ismertetni a fogyasztókkal a tulajdonságait, hogy elinduljon a szélesebb körű felhasználása. A kereskedelem hosszabb távon is alapozhat rá, hiszen az életgörbéje a piacon még csak most kezdődik. A kereskedelmi stratégiánk egyik fő célkitűzése a zab reflektorfénybe helyezése. A gluténmentessége, egészségügyi hatása és a kedvező ára miatt a jelenleginél sokkal nagyobb helyet is kitölthet a piacon.

» Milyen irányba tartanak a termékfejlesztések?
A saját, kiskereskedelmi portfóliónkat folyamatosan fejlesztjük, az alapanyag és a középpont marad a zabon, emellett jelenleg hozzáadott értékű termékeken dolgozunk. Ennél többet egyelőre nem árulhatok el, csak hogy egyedi termékeink lesznek, melyek fogyasztása amellett, hogy egészséges, egy kicsit könnyebbé teszik majd a mindennapokat.

» Hogyan hasznosítják a zab melléktermékét, illetve mennyire játszik fontos szerepet a cég életében és működésében a fenntarthatóság?
A válság kapcsán eljutottunk oda, hogy sajnos mindenki látja, hogy az energiaárak hogyan mennek felfelé, az ipari gáz ára az egy évvel ezelőttinek már több mint 12-szerese, úgyhogy minden gyártónak és termelőnek nagyon meg kell gondolnia, hogy az energiát hogyan, miből és mennyiért szerzi be. ­Nálunk a feldolgozás igényli a legnagyobb energiát, magas áram-, illetve gázfogyasztással működünk. A vállalat egy saját szabadalommal a fosszilis energiafelhasználást ki tudja iktatni. Ez kiváló példa a fenntarthatóságra, ugyanis a beérkező alapanyag, a zab jelentős része a feldolgozást megelőzően tisztítási melléktermék lesz, erre az anyagmennyiségre eddig nem volt igazi megoldás.
Az új technológia bevezetésével egy zárt körű fűtőegység a mellékterméket használja fel tüzelőanyagként. Ez az egyik olyan pillére lesz a fenntartható termelésünknek, ami hamarosan működésbe lép. Az októberben telepítésre kerülő új napelempark segítségével pedig az elektromos áram jó részét fedezni tudjuk majd. Ha önmagában a fenntarthatóságról beszélünk, nagyon fontosnak tartom a termőterületek és az üzem távolságát. Óriási ökológiai nyomot tud hagyni, ha az alapanyagot több ezer km távolságra kamionnal kell fuvaroznunk, nálunk ez a távolság 40 km-es hatótávolságon belül helyezkedik el.(x)

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. szeptemberi szám)