Zöldség vagy gyümölcs mixek, leveszöldségek, salátazöldségek, készételek és hosszan sorolhatnánk a kínálatot. Termékfejlesztések és bővülő választék jellemzi a gyorsfagyasztott termékeket, régi nevén a mirelit készítményeket.

 

Magyarországon az élelmiszerek gyorsfagyasztását (mélyhűtését) 1942-ben vezette be dr. Török Gábor, a vegyészmérnök és munkatársai nevéhez fűződő mélyhűtött készítményeket eleinte Frigelite márkanéven hozták forgalomba. A korabeli reklámok „Frissebb, mint a friss”, „Nyár a télben” szlogenekkel népszerűsítették a mirelit termékeket. A magyar gyors­fagyasztott készítmények közül a hetvenes évekre nemcsak a különféle zöldségek és gyümölcsök lettek népszerűek, hanem a bélszínroló, a zöldborsó és a brokkoli is.

 

Innováció a változó fogyasztói ízlés szerint
 

A hazai fogyasztói trendeket tekintve több jel is mutat arra, hogy az egészséges életmód iránti igény folyamatosan nő a lakosság körében. Álta­lánosságban elmondható, hogy az emberek jobban figyelnek a testsúlyukra, emellett egészségesebben is táplálkoznak. „A magyar fogyasztóknál a minőség és az ár szerepe döntő a vásárlásnál; nem az olcsó termékeket keresik, hanem a jó ár-érték arány a meghatározó. Fontos szempont továbbá, hogy a termék csomagolásáról tájékozódni lehessen annak összetevőiről, tápanyagtartalmáról” – fogalmazott Fülöp Csilla, az AGROSPRINT Zrt. PR és Innovation managere, megemlítve, hogy a gyorsfagyasztott zöldség-gyümölcs fogyasztási szokásokat vizsgálva elmondható az is, hogy a vásárlók egyre inkább a több ízt tartalmazó keverékeket preferálják, vásárolják meg, szemben a mono termékekkel. A nemzetközi táplálkozási- és vásárlási szokások bizonyos mértékben eltérnek a hazai trendektől. Fülöp Csilla példaként említette, hogy a gyorsfagyasztott csemegekukorica esetében az angol és skandináv piacokon a retailerek az elmúlt években egyre inkább a szuperédes fajtákat keresik, szemben a normál édes fajtákkal.

„Teszik ezt elsősorban a megváltozott vásárlói ízlés, termékfelhasználás, barbecue receptek módosulása miatt, amik kifejezetten az édesebb ízek irányába vitték el a hangsúlyt.” Mint megtudtuk, a kiszerelések esetében a kis létszámú uniós háztartások miatt a töltősúlyok is csökkennek: a korábbi 1 kg standard kiszereléssel szemben, főleg a skandináv országokban, a családi méret már csak 600–650g. Fülöp Csilla szerint nincs ez másképp a magyar háztartásokat tekintve sem, ugyan a megvásárolt mennyiség közel felét az 1 kg-os kiszerelések adják, azonban ez az évek alatt csökkenő tendenciát mutat, a 400–450g-os termékek válnak egyre kedveltebbé a fogyasztók körében. Az AGROSPRINT gyors­fagyasztott termékei „Az egészség íze a termékeinkben rejlik”, valamint az „Egészségeset, gyorsan!”, szlogent viselik, amely már magában hordozza az „egészségtudatosság, természetesség és a kényelem” jellemzőket. „2011-ben vállalatunk létrehozott egy, a magyar fogyasztók körében kedvelt gyorsfagyasztott zöldségekből álló ­prémium termékcsaládot SPRINT NATURA néven, aminek termesztéstechnológiai sajátosságai között a legfontosabb elem a biztonságos növényvédelem, így a bababarát, bébiétel minőségű termékek megvalósítása, amely kiváló alapot nyújt az egész családnak – kicsiknek és nagyoknak egyaránt.” Mint megtudtuk, a fogyasztói trendek követve, miszerint mindenki egyre nagyobb figyelmet szentel az egészségnek, 2017-ben a vállalat bevezette az ökológiai gazdálkodásból származó, a vegetáriánus, valamint a vegán étrendet támogató BIO SPRINT NATURA gyorsfagyasztott zöldségek termékcsaládját.

„Vállalatunk elkötelezett a termékinnováció iránt, célunk, hogy a fogyasztók mindinkább tudatában legyenek az élelmiszerek egészségre gyakorolt pozitív hatásának. Ennek szellemében tavaly piaci bevezetésre került a legújabb ­termékünk, a Sprint Smoothie Mixek” – közölte a cég, hozzáfűzve, hogy a gyorsfagyasztott zöldség-és gyümölcs mixszel az AGROSPRINT innovációs célja volt egy olyan termék megalkotása, amely amellett, hogy pár perc alatt, egyszerűen és a fogyasztók saját ízlésének meg­felelően elkészíthető, pozitív élettani hatással párosul és azt hangsúlyozva magasabb hozzáadott értékkel bír. A termék 3 féle ízköntösben, 3 fogyasztói szegmenst megcélozva került kifejlesztésre, úgymint az Antioxidáns, Alacsony cukortartalmú, valamint a KIDS Smoothie Mixek. Az AGROSPRINT Zrt. több elismerésben is részesült a közelmúltban: dicsőségfalán szerepel, hogy 2018. októberében a világ egyik legnagyobb élelmiszer innovációs kiállításán, a SIAL Paris-on a KIDS Smoothie mix terméket beválasztották a leginnovatívabb gyorsfagyasztott termékek közé. „Nagy büszkeséggel tölt el minket továbbá, hogy 2019. februárban a Dubaiban megrendezendő GULFOOD élelmiszeripari kiállítás keretében a Smoothie Mix termékcsaládunk bekerült a négy Leginnovatívabb Egészség&Wellness termék közé, mint Gulfood Innovation Awards – Finalist” – tette hozzá az AGROSPRINT Zrt. képviselője.

Felhasználásra kész zöldségmixek

A fagyasztott élelmiszerek legnagyobb előnye, hogy bármikor – szezontól függetlenül – elérhetők, praktikusak, időt és energiát spórolnak meg a fogyasztónak azzal, hogy nem kell megtisztítani, darabolni a zöldséget, hanem felhasználásra készek. „A zöldségmixek ráadásul további előnyökkel bírnak, hiszen a megvásárlásukkal időt spórolhatunk meg, mert nem kell egyesével összeválogatni a hozzávalókat, sőt az sem egy utolsó szempont, hogy kevés helyet foglal, bármikor elő lehet szedni és rövid az elkészítési ideje” – fogalmazott Maksi Gabriella, a Bonduelle Central Europe Kft. brand managere. A fagyasztott zöldségek piacán éves szinten egy minimális, 3 százalékos csökkenés figyelhető meg volumenben, értékben stabil a piac a Nielsen legutóbbi felmérései szerint.

„Ha a különböző zöldségfajtákat megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy vannak olyan szegmensek, ahol ugyan csökkenés érzékelhető, de olyanok is, ahol piaci növekedést tapasztalhatunk” – fogalmazott a brand manager. Maksi Gabriella példaként említette, hogy a zöldségmixek, a vajbab, a spenót és a fagyasztott kukorica szegmensek csökkenő tendenciát mutatnak, ugyanakkor a borsó szegmens, ami a legnagyobb a fagyasztott kategóriá­ban, tovább nőtt. Mindemellett a Nielsen szerint továbbra is a diszkontok jelentik a fő csatornát, ők érték el a legnagyobb részesedést az értékesítésben, vagyis itt vásárolták meg a legtöbb fagyasztott zöldséget. „A kiszereléseket nézve továbbra is az 1 kg-os kiszerelések vezetik a piacot, ezen belül is a borsó, a brokkoli és a különféle zöldségmixek. Nálunk, a Bonduelle-nél is a borsó legnépszerűbb termék” – jegyezte meg Maksi Gabriella, hozzátéve, hogy a fogyasztók egyre inkább az egészségtudatos életmód mellett teszik le a voksukat, tehát egyrészt több zöldséget fogyasztanak, másrészt olyan termékeket keresnek, amelyek garantáltan adalékmentesek.

„A kényelmi szempontok is nagyon fontosak, erre pedig kiváló meg­oldást jelent a zöldségkeverékek bevezetése” – fűzte hozzá a brand manager. Maksi Gabriella szerint a magyar fagyasztott zöldségek piacára jellemző az innováció. „A gyártók számára fontos a megjelenés, a csomagolások minősége jól láthatóan sokat fejlődött az utóbbi években. Az összes brand, köztük a saját márkások is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a termékeik jó minőségű – szép, látványos és színes – csomagolásba kerüljenek, mert fontos, hogy tükrözze, miről szól a termék, hiszen a fogyasztó ezt látja először” – ismertette a brand manager, megemlítve: a termékfejlesztések terén megfigyelhető, hogy egyre több leveskeverék van, megjelentek a grillzöldségek, és az olyan „tematikus” ízvilágú zöldségkeverékek, mint például a wok mix. Mint megtudtuk, a 2018-as időjárás okozta termésmennyiség miatt hiányhelyzet valószínűleg nem várható, minimális áremelés azonban igen. Nem meglepő módon évek óta az a trend, hogy a nyári – júniusi, júliusi, augusztusi – hónapokban minimálisan csökken a fagyasztott zöldségek értékesítése, míg a novemberi, decemberi, januári időszak a legerősebb. A nyári hónapok során a nagyobb élelmiszerláncokban is más fagyasztott termékek kerülnek előtérbe. Így például a jégkrém sokkal hangsúlyosabb ebben az időszakban. Télen pedig ismét „visszaáll” a rend, az őszi szortiment. „Alapvetően nem beszélhetünk olyan nagy szezonalitásról, mint az ásványvíz, sör vagy a jégkrém esetén, de azért a fagyasztott zöldségeket is érinti” – magyarázta Maksi Gabriella.

fagyasztott115238512 m

 

Az egészségtudatosság jegyében

Minden fagyasztott zöldség esetében fontos és alapvető, hogy kiváló minőségű legyen, a betakarítástól számított pár órán belül lefagyasztásra, majd a csomagolásba kerüljön. „Kiemelném a Bonduelle Vapeur fagyasztott zöldség portfoliónkat, melyek egyedülálló, úgynevezett gőzben párolt technológiával készülnek. Ez annyit jelent, hogy a zöldségeket gőzben pároljuk, ezáltal megőrzik eredeti vitamin- és tápanyagtartalmukat, ízüket” – említette a brand manager, mint mondta: a Vapeur termékek további különlegessége, hogy egy adag 3 perc alatt fogyasztásra kész, akár serpenyőben, akár fazékban vagy akár mikrohullámú sütőben készítik el. Ebben a termékcsaládban ötféle zöldség (borsó, brokkoli, vágott zöldbab, egész zöldbab, vajbab) és háromféle zöldség mix tartozik (Royal, Mexikói, Spring).

A Bonduelle 2017-ben bevezetett egy krémleves zöldség­családot, karfiolos és sütőtökös ízekben, ami tavaly egy újabb ízzel, zöldbab, brokkoli, borsó és cukkini keverékével bővült. Maksi Gabriella elárulta, hogy ennek a termékcsaládnak még inkább érezhetőek az előnyei: nem kell hámozni, darabolni, konyhakész állapotban vannak a zöldségek és gyakorlatilag a vásárló fantáziájára van bízva, hogyan fűszerezi azt. Rengetegféleképpen el lehet készíteni: csípősen, pikánsan, hagyományosan ízesítve, (növényi) tejszínnel vagy akár anélkül. „Az egészségtudatosság az, ami leginkább hatással van a termékeink innovációjára” – hangsúlyozta a Bonduelle brand managere, aki szerint a fogyasztók egyre több zöldséget fogyasztanak, ugyanakkor az idő is meghatározó tényező számukra. A háztartásokban egyre kevesebb idő jut az előkészítésre, a főzésre, és erre nyújtanak megoldást a Bonduelle leveskeverékei. „Ezek a termékek lehetővé teszik, hogy munka után is gyorsan, maximum fél óra alatt, mégis egyszerűen melegétel kerülhessen az asztalra. Ráadásul ezek a keve­rékek nem tartalmaznak adalékanyagokat, ízfokozókat, amik a termékfejlesztéseknek köszönhetők” – egészítette ki Maksi Gabriella.

Évi harmincezer tonna fagyasztott zöldség

A fagyasztott zöldségek éves piac­mérete meghaladja a 16 milliárd forintot 2017. december és 2018. november között, az előző évhez képest értékben stagnált az eladás a Nielsen által mért adatok szerint. Mennyiségben az éves forgalom közel 30 ezer tonna eladott fagyasztott zöldséget jelent, az előző évhez képest azonban itt is visszaesést látunk, 3%-kal kevesebb volt a mennyiségi eladás. A zöldségféléket tekintve leginkább a zöldborsó fogy fagyasztott formában: a teljes kategóriaeladás közel harmadát ez a fajta adja. Népszerűek még a zöldségkeverékek: a mexikói zöldségmix és francia­saláta-alap 7-7%, míg az egyéb keverékek 16% része­sedést tudhatnak magukénak. Kiszerelés tekintetében pedig az eladások fele 450 gramm alatti csomagolásban fogy, míg a 751–1000 grammos termékek is jelentős szeletet hasítanak ki, kétötöd a részesedésük. Ami a bolti eladást illeti, a koncentráció mértéke hasonló az előző év adataihoz, a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben fogy a fagyasztott zöldségek háromnegyede. Valamelyest nőtt a gyártói márkák piaci pozíciója is, a vizsgált időszakban 57%-ra nőtt az értékbeni részesedésük.

 

 

Minőség és megbízhatóság

„A fagyasztott halak iránt nagyon megnőtt a kereslet, elsősorban a kényelem és a növekvő egészségtudatos fogyasztás miatt, a fagyasztott zöldségek iránti fogyasztói érdeklődés is folyamatosan növekszik, de nem olyan nagy ütemben, mint a korábbi években” – fogalmazott Benczúr Dóra, a Maresi Foodbroker Kft. brand managere. Mint mondta, a fogyasztók a piac kínálatából alapvetően a fagyasztott zöldségpiacon klasszikusnak mondható zöldségeket, pl. a borsó, a sóska, a spenót, valamint a prémium zöldségkeverékeket, például az Iglo kínálatából a Findus Wok zöldségkeveréket választják. „A piac változását mutatja többek között, hogy a termék­paletta színesedik, így például miközben a paraj és a sóska iránti igény folyamatosan növekszik, a mixek közül a klasszikus zöldségkeverékek továbbra is erősek (pl. franciasaláta alap, zöldségkeverékek leveshez, főzelékhez stb.). Mindemellett az egészségtudatosság erősödése is hatással van a fagyasztott zöldségek piacának kínálatára” – egészítette ki a brand manager. Noha korábban érezhető volt a kategória szezonalitása, mára egyre kevésbé befolyásolja a keresletet. Halak esetében azonban a karácsony még mindig kiemelt időszaknak számít. Benczúr Dóra hangsúlyozta, hogy az Iglo termékek kiváló minőségű termékek, amelyek ellenőrzött helyről származnak, így a fogyasztókat nem érheti csalódás a termék­választás során.

„Folyamatosan követjük, figyeljük a nemzetközi trendeket, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar fogyasztóknak az év minden időszakában olyan terméket tudjunk nyújtani, ami megfelel az igényeiknek, tehát ízletes, jó minőségű és könnyen elkészíthető legyen” – fűzte hozzá a brand manager. Mint megtudtuk, az időjárásváltozások szélsőséges hatásai, valamint a szabadon halászható halállomány drasztikus csökkenése miatt európai szinten szignifikáns áremelkedések történtek az elmúlt hónapokban a zöldségek és a halak esetében is. „A borsó, a sóska, illetve a paraj esetében sajnos időszakos hiány is felléphet. Mindezt tetézi a nemzetközi és belföldi logisztikai költségek (tárolás, kiszállítás, útdíj emelkedés) drasztikus növekedése. Ezek alapján várható a piacon áremelkedés, mely azonban várhatóan az alapvető élelmiszerek területét is érinti” – ismertette Benczúr Dóra. 2017-ben az Iglo újra forgalomba hozta a már a magyar piacon ismert Findus Wok mixeket, melyek bevezetésük óta nagyon sikeresek és 5 variánsban (Classic, Thai, China, Spicy Zanju, Bali) érhetőek el a nagy üzletláncokban.

„Az elmúlt évben nagy sikert értünk el a gluténmentes halrúd bevezetésével, választ adva egy régóta fennálló fogyasztói igényre. Így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják ezt a kényelmi terméket például egy könnyű vacsorára. A fagyasztott zöldségválasztékát két prémium zöldségkeverékkel (Steak Mix 450 g, és 4 évszak 400 g zöldségkeverék), a halválasztékát pedig nagyobb kiszerelésű Halrúd ropogós bundában 728 g, illetve Natúr alaszkai tőkehalfilé 400 g termékkel bővítette az Iglo. Mindemellett több újdonsággal is készülünk a közeljövőben” – árulta el Benczúr Dóra.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019 február)