Nem számítanak áremelkedésre az ünnepi időszakban a hazai halszakma szakemberei, idén a tavalyiakhoz hasonló árak várhatóak a boltokban. A hazai halfogyasztás hagyományos csúcsidőszaka a karácsony és a húsvét, az egy főre eső halfogyasztás pedig messze elmarad az uniós átlagtól. Továbbra is a ponty a legkedveltebb halfajta, de egyre népszerűbb a busa,
az amur, vagy az afrikai harcsa is. Tendencia, hogy a vásárlók az élőhal helyett egyre inkább keresik a feldolgozott haltermékeket.

Nem vagyunk halfogyasztó nemzet
A magyarországi fogyasztói szokás az elmúlt néhány év során nem változott abban a tekintetben, hogy a halhús fogyasztás elég erősen idény jellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak alapvetően halat a hazai fogyasztók – mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúr és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. A feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt viszont egyre inkább nő a kereslet. Az ágazat képviselői és az agrártárca folyamatosan törekszenek a halfogyasztás és a fogyasztói bizalom növelésére. Ezt a célt szolgálja a fogyasztási célú hal áfa tartalmának 2018. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra való mérséklése is. Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás mértéke 5,7–6,4 kg között mozgott az elmúlt néhány évben, ami jelentősen elmarad az EU átlagától (23-25 kg/fő/év) és a világátlagtól (20 kg/fő/év) is. A hazai lakosság jellemzően a 1,5–2 kilogrammos pontyot keresi, és a kereskedői elvárások is ezt az átlagsúlyt tartják ideálisnak a gazdaságos feldolgozáshoz (pl. pontyszelet).
Kovács Gergely, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint az elmúlt években kismértékben nőtt a hazai halfogyasztás. Vannak kiemelt régiók, ahol kiugró halfogyasztási adatok mérhetőek, mint például Baja vagy Szeged, azonban összességében még mindig nem mondható el, hogy egy tipikusan „halfogyasztó” ország vagyunk. A tendencia emellett bizakodásra ad okot, hiszen a lakosság felismerte a halhús fogyasztásának kedvező élettani és egészségügyi hatásait, és egyre inkább divatossá is válik az egészséges életvitel. Ennek pozitív hatását természetesen érzékelik a haltermelő cégek is.

 

Népszerűsítik a halfogyasztást
Az egy főre eső alig több, mint 6 kilogrammos hazai hal­fogyasztás növelését tűzte ki célul a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös kampányában, amelynek az is kimondott célja, hogy a halfogyasztás épüljön be a magyar fogyasztók mindennapi táplálkozásába. Mivel a jó minőségű magyar haltermékek gyakorlatilag egész évben rendelkezésre állnak, fontos célkitűzés, hogy a hétköznapokon is minél több halat fogyasszanak a magyarok. Ezt célozza a 2023-ig, hét éven át tartó Kapj rá! kommunikációs és promóciós kampány, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra: a hal változatosan elkészíthető, egészséges, vitamindús élelmiszer, amelyet hetente több alkalommal is érdemes fogyasztani. A kampány honlapján, ­www.kapjra.hu oldalon a szálkamentesítés technológiájától az ízletes receptekig számos információ található meg, de például halbolt keresőt is találhatnak az érdeklődők.

Kiváló minőségű a magyar hal
Lévai Ferenc elmondta, hogy a Magyarországon megtermelt hal kiváló minőségű, köszönhetően a magas természetes hozamnak a tógazdaságokban, illetve a jó minőségű tápoknak és az akvakultúrás intenzív termelésnek. A minőséget garantálja az ellenőrzött tótól a tányérig terjedő technológia, amelynek alapja a vegyszer és gyógyszermentes halhús előállítás.
A magyar hal még mindig kiemelkedő minőséget képvisel a piacon – véli Kovács Gergely. A kedvező környezeti feltételek, és a természetközeli tartástechnológia a záloga a kiváló íznek és húsminőségnek, melyet a bélföldi és külföldi piacokon egyaránt keresnek és elismernek a fogyasztók.

Továbbra is a ponty a legnépszerűbb
A Magyarországon tenyésztett halak közöl továbbra is a pontyot kedvelik leginkább a hazai vásárlók- Változatlanul ez a legkedveltebb és legnagyobb tömegben előállított halunk – mondta Lévai Ferenc. Emellett a konyhakész harcsafélék, afrikai és szürke, illetve a busa és az amur a fogyasztási preferencia. Népszerű a kárász, törpeharcsa és a keszegfélék is.
A hazai fogyasztók az édesvízi, és a tengeri akvakultúrákból származó termékeket is megtalálhatják a boltok polcain – mondta Kovács Gergely. A magyar halfogyasztási hagyományok miatt még mindig vezető helyen van a ponty, azonban az afrikai harcsa és a lazac termékek is egyre közkedveltebbek. Egyes kereskedelmi láncok boltjaiban már friss biohal termékekkel is gyakorta találkozhatunk, melyek új divatos halfajok elérhetőségét segítik mint például a busa, az amur vagy a folyami/szürke harcsa.
Kovács Gergely elmondta, hogy a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. által termelt halfajokból 1500 tonna kerül a piacra évente, ennek legnagyobb részét a ponty termékek adják, ezeket követik a növényevő, majd a ragadozó halfajokból készült termékek.
Lévai Ferenc elmondta, hogy az ország halgazdaságaiban összesen több mint 18 ezer tonna pontyot halásznak le évente. Jelentős, de ettől jóval elmaradó mennyiségben termelnek a hazai halgazdaságok busát, amurt és harcsát.

Egyre kelendőbbek a feldolgozott termékek
Mindkét szakértő megerősítette, hogy a magyar vásárlók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a feldolgozott haltermékek. Lévai Ferenc szerint a jól látható trend a magyarországi piacon a feldolgozott haltermékek irányába történő erőteljes elmozdulás. A legtöbb városi vevő a friss, tisztított, szeletelt, filézett árut vásárolja. Az élőhal a vidéki régiókban népszerűbb, de itt is egyértelmű az elmozdulás az előkészített, esetleg konyhakész termékek irányába.
Kovács Gergely szerint is egyre inkább elmozdul a piac a feldolgozott haltermékek irányába. Manapság már nem sokan dolgoznak otthon tisztított egész halból, inkább a konyhakész termékeket keresik, hiszen ezek elkészítése kevésbé időigényes folyamat.

Nem lesz drágulás karácsonykor
A karácsonyi csúcsszezon előtt a legnagyobb kérdés, hogy miként alakulnak majd a haltermékek árai az ünnepi időszak előtt. Ebben a tekintetben mindkét szakember optimista. Lévai Ferenc szerint az árakban emelkedés nem várható, véleménye szerint az idei ünnepi időszakban is az előző karácsonyi árak maradnak, köszönhetően a megbízható haltermelési rendszereknek és az idei évi magas halhozamoknak. Enyhe drágulást elképzelhetőnek tart a haltermékek árában Kovács Gergely, aki szerint az idei ünnepi szezonban hasonló vagy néhány százalékkal magasabb árakkal kell kalkulálni, mint az előző évben.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019. novemberi szám)