Romániában két hónapnyi lassulás után februárban ismét enyhén emelkedett az inflációs ráta, amely éves szinten elérte a 15,5 százalékot - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS).

    A januári szinthez képest 0,98 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban. Tavaly decemberhez képest 1,3 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex Romániában.
    Legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek az utóbbi egy évben, átlagosan 22,35 százalékkal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 12,73, a szolgáltatások pedig 10,38 százalékkal drágultak.
    Az INS adatai szerint legnagyobb mértékben a cukor drágult, 63,56 százalékkal. A vaj 45 százalékkal került többe, mint tavaly februárban, a burgonya és tojás 35, a tej 32, az étolaj pedig 30 százalékkal drágult egy év alatt.
    A februári inflációs adat 0,4 százalékpontos emelkedést jelent a januárban regisztrált 15,1 százalékhoz képest. Az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött Romániában, az azt követő két hónapban lassulni kezdett.
    A fogyasztói árindex immár több mint fél éve (tavaly június óta) meghaladja a 15 százalékot, és most már az éves átlagos infláció is megközelítette ezt a szintet: az elmúlt 12 hónapban 14,9 százalékos volt az átlagos infláció Romániában.
    A Román Nemzeti Bank (BNR) előrejelzése szerint az infláció az elkövetkező hónapokban is magas marad, csak a harmadik negyedévben csökken egyszámjegyűre.

MTI