A Nestlé megnyitotta az élelmiszeriparban egyedülálló Nestlé Csomagolástechnikai Intézetet. Az új intézet lehetővé teszi a funkcionális, biztonságos és környezetbarát csomagolási megoldások gyorsabb megjelenését a piacon, valamint a műanyag csomagolóanyag hulladék okozta globális kihívások hatékonyabb kezelését.

A megnyitón Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója elmondta: „Olyan világról álmodunk, amelyben semmilyen csomagolóanyag nem végzi hulladékként vagy szemétlerakóban. Ennek érdekében bevezetjük az újrahasználható csomagolási megoldásokat és úttörő környezetbarát csomagolóanyagokat. Emellett a hulladékmentes világ érdekében támogatjuk az újrahasznosítással foglalkozó helyi infrastruktúrák fejlesztését. A Nestlé Csomagolástechnikai Intézete lehetővé teszi számunkra, hogy fenntartható csomagolási megoldásokat hozzunk létre a Nestlé termékeihez az egyes piacokon világszerte.”

A Nestlé Csomagolástechnikai Intézet számos tudományos és technológiai kérdéssel foglalkozik, ide tartoznak főként az újratölthető és újrahasználható csomagolás, egyszerűsített csomagolóanyagok, újrahasznosított csomagolóanyagok, nagy teljesítményű nem áteresztő papírok, valamint bioalapú, komposztálható és biológiai lebontható anyagok.

Stefan Palzer, a Nestlé technológiai igazgatója hozzátette: „Kiemelt célunk, hogy a legmodernebb technológiát és terméktervezést vessük be a műanyaghulladék visszaszorítása és az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése érdekében. A Nestlé szakemberei a fejlesztési központokkal, beszállítókkal, kutatóintézetekkel és startupokkal közösen fejlesztik és vizsgálják a környezetbarát csomagolóanyagokat és rendszereket. Az Intézet, mely a svájci Lausanne-ban található Nestlé kutatóbázisán kapott helyet az élelmiszerbiztonság, elemzés és élelmiszertudomány terén rendelkezésre álló kutatási kapacitást is kihasználja.”

A megnyitón Sander Defruyt, az Ellen MacArthur Alapítvány New Plastics Economy területének vezetője elmondta: „A Nestlé az elsők között írta alá a műanyag hulladékok és szennyezés kiindulási ponton történő felszámolására vonatkozóan konkrét célokat meghatározó Új Műanyag Gazdaság Globális Kötelezettségvállalást. Nagyszerű látni, hogy a világ legnagyobb fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalata kutatásait és erőforrásait e célok megvalósítására fordítja.”

A Nestlé már tett lépéseket a csomagolóanyagokra vonatkozó 2025-ig tartó vállalásai terén, és több új csomagolási megoldással is megjelent. A Nestlé szakemberei és szállítói például mindössze egy éven belül kidolgozták az újrahasznosítható papírkiszerelést az olyan termékek esetében, mint a szerencsi gyárban készülő Nesquik All Natural kakaópor és a YES! szelet.

Az Intézet a vállalat alapvető kutatási egységének, a Svájcban működő Nestlé Research része, s ekként megerősíti a Nestlé elkötelezettségét az egyedi svájci innovációs ökoszisztéma mellett.