Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében, a 2023-as év pedig a logisztika területén is nagy változást hozott hazánkban: Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja. A folyamatos fejlesztések és az innováció iránti elkötelezettség révén továbbra is azon dolgoznak, hogy a raktárak még hatékonyabban és még rugalmasabban szolgálják ki az igényeket.

A 2022/23-as gazdasági évben nemcsak a kedvező árakba invesztáltak a dm országok. Több mint 150 millió eurót költöttek a 12 európai országban jövőbe mutató fejlesztésekre: 118 millió eurót az üzlethálózat modernizálására, 29 millió eurót pedig a logisztikai és IT infrastruktúrára. A dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja még 2010-ben költözött Magyarországra, és idáig Törökbálintról látta el a 12 dm-ország raktárait. Már 2022-ben megfogalmazódott az igény a raktár bővítésére, így nemzetközi projekt keretében elkezdődött a folyamat kidolgozása, majd 2023 végén a dm beköltözhetett a pátyi HelloParks 17 000 m2-es raktárcsarnokába. A raktárban a feltárolható paletták száma több, mint 18 000, a komissiózó helyek száma 4000, dokkolókapukból 18 áll rendelkezésre, valamint 4 Drive-In kapu.A dm hazai történetében ez az első bérleti konstrukcióban lekötött központi raktáregység, amely a két meglévő, saját tulajdonú telephely tevékenységét egészíti ki. A helyszín kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az új raktár olyan rugalmas bérleti konstrukcióban álljon rendelkezésre, amely támogatja a dm országokon átívelő logisztikai stratégiáját és követni tudja a dm országok intenzív fejlődési dinamikáját a saját márkák értékesítésében. Lényeges szempont volt a fejlesztő szakmai támogatása, az épület fenntartható üzemeltetése, az ingatlan elhelyezkedése, ez utóbbi a jelenlegi munkatársak megtartása kapcsán is előtérbe került. A HelloParks már befejezett és építés alatt álló raktárcsarnokai is a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriájának legszigorúbb, Outstanding minősítése eléréséhez szükséges előírásainak és az EU Taxonómia követelményeinek megfelelően készülnek.

A raktárak nem csak a készletek biztonságos tárolására szolgálnak, lehetővé teszik a dm számára, hogy gyorsan és hatékonyan lássák el áruval a vásárlókat, biztosítva ezzel az optimális termékkínálatot és szállítási határidőket.  (x)

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. májusi szám)