A tájékoztatás szerint áraik a piaci átlagnál 20 százalékkal lesznek alacsonyabbak.

„Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy az európai MERE szupermarket hálózat mostantól Magyarországon is elérhető lesz” – számolt be a Haszon arról az emailről, amely a lap birtokába jutott. A tájékoztatást az orosz diszkontlánc képviselői küldték szét még idén február végén potenciális üzleti partnereiknek.

A portál azt írja, hogy az üzenetben a társaság ambiciózus terveket vázol fel: „az elkövetkező év” során 20 üzletet nyitnak Budapesten és az agglomerációban, három év múlva pedig 200 üzletükben már 700 millió eurós forgalmat szeretnének elérni.

A Haszon emlékeztetett arra, hogy az orosz kiskereskedelmi láncot 2009-ben alapították, azóta 20 országban (például Belgium, Cseh Köztársaság, Észtország, Kazahsztán, Oroszország, Kína, Németország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Románia, Vietnam, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Szerbia, Spanyolország, Görögország) mintegy 2500 üzletet működtetnek. A MERE egy hard diszkontlánc, amely rendkívül nyomott árakon kínálja az árukat. Az átlagosan 1000 m2-es üzletekben a termékeket dobozokban, raklapokon teszik ki. Az emailben azt ígérték, hogy áraik a piaci átlagnál 20 százalékkal lesznek alacsonyabbak „a gyártókkal való közvetlen együttműködés, a szigorú költségellenőrzés és a minimális kereskedelmi felár miatt.” A MERE-ben körülbelül 1500 cikkből áll majd a választék, ebben lesz majd élelmiszer, háztartási vegyiáru, italok és iparcikkek.

Sajtóinformációk szerint a MERE 2022-ben az orosz-ukrán háború miatti szankciók és az ellátási nehézségek miatt kénytelen volt bezárni osztrák, belga, francia, német, spanyol és brit üzleteit. Azóta Belgiumban újra próbálkoznak, de már MyPrice néven. A német Lebensmittel Zeitung pedig tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy az orosz diszkontlánc nem mondott le teljesen Európáról, de most inkább Kelet-Európára koncentrál. Szerbiában például egy év alatt 13-ról 30 növelte egységei számát, Litvániában pedig, ahol nagyjából kéttucat üzlete van, 50 millió eurós forgalmat bonyolított tavaly.