Az ALDI Magyarország elkötelezett a környezet védelme iránt, amit számos lépéssel ér el.

A vállalat 2017-ben teljes magyarországi üzlethálózatával és biatorbágyi logisztikai, illetve igazgatási épületével zöldáramra tért át, így CO2 kibocsátását mintegy 40%-kal csökkentette. Egy évvel később klímavédelmi projektek támogatásával ellentételezte az operatív működéséből származó üvegházhatású-gázkibocsátást, így karbonsemleges lett. Ugyancsak 2018-ban üzembe helyezte a soproni üzleténél az első hazai háztartási naperőművét. Az 50 kWp teljesítményű napelemes rendszer az eddigi tapasztalatok alapján a soproni üzlet mintegy kéthavi áramfogyasztását termeli meg. A vállalat néhány hónappal később a budaörsi üzleténél is ugyanilyen teljesítményű napelemes rendszert telepített. A tavalyi év során a soproni üzlet több mint 60 000, a budaörsi pedig közel 64 000 kWh energiát termelt meg.

 Az ALDI most tovább bővíti a háztartási naperőművel ellátott üzleteinek számát, és országszerte további 16 áruházánál helyez el az üzletek tetején napelemeket. A most telepített rendszerek szintén 50 kWp teljesítményűek lesznek. A vállalat számítása szerint mindegyik naperőmű az adott üzlet legalább kéthavi elektromosáram-igényét fogja fedezni.

 „A műanyag-felhasználás csökkentése mellett a megújuló forrásból származó energiatermelés kiemelt prioritást élvez stratégiánkban. A most induló naperőmű-telepítéseket terveink szerint még 2021 őszéig befejezzük. 2022-ben a 18 naperőművünk vállalatunk teljes éves energiaigényének közel 2%-át fogja fedezni, amivel újabb fontos lépést teszünk karbonlábnyomunk csökkentése és a környezetvédelem érdekében” – mondta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

 

Az ALDI Magyarország az alábbi üzleteinél telepít napelemeket:

Baja, Dózsa György út 87.

Budapest, XVI. kerület, Bökényföldi út 102.

Budapest, XXIII. kerület, Haraszti út 32/b

Budapest, XV. kerület, Késmárk utca 10.

Budapest, XVII. kerület, Pesti út 237/p

Debrecen, Kishatár utca 9/A

Debrecen, Ozmán utca 1.

Dunakeszi, Pallag utca 68.

Esztergom, Dobogókői utca 86.

Gödöllő, Bossányi Krisztina utca 4.

Gyula, Bicere u. 15/a.

Siófok, Attila utca 74.

Szeged, Móravárosi körút 3.

Székesfehérvár, Szt. Flórián Krt. 11.

Szolnok, Felső Szandai rét 9.

Tatabánya, Szent Borbála út 35.

 

A napelemek felhelyezése és üzembe állítása nem lesz hatással az üzletek nyitvatartására, a kiszolgálás mindegyik áruházban zavartalan lesz. A vásárlók a soproni és a budaörsi üzlethez hasonlóan ezeknél az egységeknél is egy kijelzővel találkoznak majd a bejáratnál, amely a napelemek által megtermelt energia pillanatnyi, illetve az elmúlt időszakra vonatkozó értékét mutatja.