Az Országos Mentőszolgálat képviseletében Győrfi Pál, a szervezet szóvivője egy online esemény során kitüntette az Auchan Magyarország kilenc munkatársát, akik az elmúlt években sikeres újraélesztést hajtottak végre és életet mentettek. Sokan nem tudják, hogy az áruházlánc nagyobb üzletei egyben újraélesztő pontok is. Valamennyi hipermarketben, szuperstoreban és logisztikai központban találhatók defibrillátorok, amiket bárki használhat, ha szükség van rá, de segítséget is lehet kérni az Auchan biztonsági szolgálatától, mert az őrök szakszerű ellátást tudnak adni.

Bársonykötésű oklevéllel köszönte meg egy online esemény során az Országos Mentőszolgálat és az Auchan Magyarország a kilenc munkatársának, hogy szakszerűen végrehajtott újraélesztéssel hoztak vissza az életbe bajba jutott embereket és stabilizálták őket a mentők kiérkezéséig.

Az áruházlánc időről időre felhívja a figyelmet arra, hogy 2013 óta az Auchan valamennyi áruházában elérhetők azok a félautomata defibrillátorok, amelyekhez szükség esetén bárki hozzáférhet. Az eszközök hangutasítással irányítják a kezelőt, ezért használatuk egyszerű és könnyen követhető.

Mindemellett az Auchan figyelmet és erőforrást is fordít arra is, hogy a személyzet felkészült legyen és gyors, szakszerű segítséget tudjanak adni addig, amíg a mentősök ki nem érkeznek. Ezért a vállalat évente oktatásban részesíti a biztonsági szolgálata minden tagját, valamint a külsős őrök és a munkatársak is részt vehetnek az újraélesztő tanfolyamokon. A szív újraindítását végző készülékek minden áruház butiksorának megjelölt részén találhatók, de ha valaki hirtelen nem találja meg az egyébként jól látható helyen lévő defibrillátorokat, akkor azonnal szóljon a biztonsági őröknek, ők azt is tudják, hol van és azt is, hogy hogyan kell használni. Az eszközök természetesen akkor is igénybe vehetők, ha valaki a közelben kerül életveszélyes helyzetbe, nem szükséges hozzá az áruházban tartózkodni.

„Elmondhatatlanul büszkék vagyunk a munkatársainkra, hogy – bár nem a szakmájuk – elsajátították az újraélesztést és ezzel életet mentettek. Hihetetlen érzés tudni, hogy kollégáink életveszély esetén is ilyen kivételes módon helyt állnak, őszintén mondom, hogy nagyszerű emberekkel dolgozunk együtt” – mondta Dominique Ducoux, az Auchan vezérigazgatója.

„Magyarországon évente mintegy nyolcezer esetben következik be hirtelen szívmegállás utcán, vagy éppen bevásárlás közben. Csak akkor van igazi esélyünk az életmentésre, ha valaki perceken belül megkezdi az újraélesztést. Fontos, hogy az emberek tudjanak a defibrillátoros életmentő pontokról és arról is, hogy baj esetén kihez forduljanak segítségért. Köszönet az Auchan kilenc munkatársának azért, hogy életet mentettek” – mondta Győrfi Pál, a kitüntetéseket adományozó OMSZ képviseletében.  

Az Országos Mentőszolgálat és a SzívCity Önkéntesek létrehoztak egy országos adatbázist, amiben körülbelül 1400 Automata Életmentő Defibrillátort (AED) rögzítettek, beleértve az Auchan áruházakban találhatókat is. Az alkalmazást mindenképpen érdemes letölteni, hogy tudjuk, baj esetén hol találjuk meg a legközelebbi eszközt, amellyel akár életet is menthetünk.