November végén a martonvásári Tesco expressz is csatlakozott az áruházlánc élelmiszermentő programjához, így már az összes Fejér megyei áruház jótékony célra ajánlja fel a keletkező élelmiszer-felesleget.

A programban a Tesco a már nem eladható, de még fogyasztható minőségű zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut adományozza minden nap a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetei számára. Martonvásáron a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény veszi át az adományt, és osztja szét még aznap a rászorulók között.

2019. december 16. A Tesco számára kiemelten fontos az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem: célja, hogy 2020-ig valamennyi közép-európai áruházát felkészítse arra, hogy a napi működése során keletkező élelmiszer-felesleget jótékony célra tudja felajánlani. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta az áruházlánc stratégiai partnere, 2014 óta a Tesco a szervezettel együtt működteti napi áruházi élelmiszermentő programját is. A program keretében a kezdeményezésben résztvevő áruházak munkatársai minden munkanap kiválogatják és összegyűjtik a már nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tartós élelmiszert, amit aztán az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetei vesznek át, és osztanak szét még aznap az áruházak környékén élő rászorulók között. Országosan a 202 Tesco áruházból jelenleg több mint 170-ben folyik a napi szintű élelmiszermentés, amelyek idén október végéig közel 24 000 tonna élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra, ami közel 60 millió adag ételnek felel meg.

A martonvásári Tesco expressz november 25-én kezdte meg az élelmiszermentést, így Fejér megyében már az összes áruház részt vesz a programban. Ezek 2019. október végéig több mint 1100 tonna élelmiszert adományoztak jótékony célra, ami közel 2,8 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.

A Tesco áruházaiban online oktatóprogrammal segíti munkatársai betanulását az élelmiszermentés folyamatába. A Németország legrangosabb oktatásinnovációs versenyén, a COMENIUS EduMedia Awardon kitüntetett tananyag informatív és interaktív rendszere megkönnyíti az újonnan csatlakozott áruházakban a kollégák megismerkedését a folyamattal és teendőkkel, valamint azoknak is segít, akik új munkatársak a Tescónál. Az oktatóanyag játékosan vezet végig az élelmiszermentés folyamatán, és a téma iránti érzékenyítő és tudatos vásárlásra ösztönző információkat is tartalmaz. Az oktatóanyagot az alábbi linkre kattintva bárki kipróbálhatja: https://tesco-elelmiszer-pazarlas-megelozes.neting.hu/play/

A programban résztvevő áruházak listája megtalálható a Tesco Magyarország weboldalán: http://bit.ly/Elelmiszermento_aruhazak

A Tesco és a programot koordináló Magyar Élelmiszerbank Egyesület az adományok célba juttatásához további szervezetek jelentkezését is várja. Az élelmiszermentésben és az élelmiszer-adományok átvételében részt venni kívánó karitatív szervezetek az Élelmiszerbank honlapján tudnak tájékozódni és jelentkezni a programba.