Robotika, mesterséges intelligencia, fenntartható és hulladékmentes otthonok

A svéd lakberendezési vállalat IKEA Bootcamp néven hívott életre nemzetközi startup programot. A pályázati felhívásra 62 országból több mint 1100 pályázat érkezett, az átfogó kiválasztási folyamat után 18 induló vállalkozás csatlakozhatott a programhoz. Az IKEA célja, hogy újító megoldásokat kínáljon a vállalat három kulcsterülete kapcsán, amik a megfizethetőség, kapcsolódás és elérhetőség, illetve előnyös hatással lenni az emberekre és a bolygóra. A megoldások eredményeképp mesterséges intelligencia és robotika segít majd a rendszerezésben, csökken a vízfogyasztás és hulladék az otthonokban, megjelennek a hulladékból készített termékek és a fenntartható ételek az IKEA éttermeiben, melyek prototípusait az IKEA jövő év nyarán mutatja be.

 Pár érdekes együttműködés:

Bumblebee Spaces (US) – Rendetlenség ellen mesterséges intelligencia

A Bumblebee Spaces robotikát, a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást felhasználva teszi lehetővé az otthonokban a rendszerezés magasabb szintjét. Az IKEA-val közösen hozunk létre olyan élményt, mely gördülékenyen támogatja az embereket abban a mindennapos kihívásban, melyet otthonuk rendszerezése jelent. A fejlesztés a következő év során folytatódik, hogy olyan megoldás szülessen, amely megfelel az IKEA a Demokratikus Dizájn elvek (funkció, forma, minőség, alacsony ár és fenntarthatóság) által támasztott követelményeknek.

 

Liquiproof LABS (UK) – Tartós bútorok

A Liquiproof LABS erőteljes, de fenntartható, tiszta és gondos megoldásokat kínál a természettudományokat segítségül hívva, hogy a lakberendezési textíliák hosszabb életűek legyenek és tovább tűnjenek újszerűnek. A bútorok élettartamának meghosszabbítása és a második életszakasz biztosítása az IKEA egyik prioritása.

 

Flow Loop (DK) – Víz- és energiacsökkentés otthon

A Flow Loop intelligens és fenntartható zuhanyzási megoldásokat kínál minden olyan fürdőszobához, amely a víz akár 70%-át, az energiának pedig 65%-át megtakarítja. A maximális kényelem érdekében újrahasznosítják és tisztítják a zuhanyzáshoz használt vizet, és csökkentik az energia- és vízköltséget. A megoldás nagy hatással lesz a háztartások teljes víz- és energiafogyasztására, mivel a zuhanyzás az otthon legnagyobb vízfogyasztó tevékenysége. A következő évben folytatódik a termékmegoldás fejlesztése.

 

Kaffeform (DE) – Hulladékból IKEA termék

A Kaffeeform újrafeldolgozott kávékészítményekből és biopolimerekből állít elő termékeket. Kávéhulladékot gyűjtenek, és olyan anyaggá alakítják, amely a tartós termékek létrehozásához használható. Ily módon képesek vagyunk egy hulladékot új értékre fordítani!

 

Az IKEA Bootcamp programra részt vettek még: Streem (US), Adlede (SE), IOVIA (CAN), Freemi (DK), Jido Maps (US), GIAB (SE), Beam Impact (US), The Syrup Company (DK), Kaffeform (DE), Laesk (DK). 18 startup csatlakozott a programhoz, 13 szerepelt az IKEA Bootcamp Demo Napján. Az öt másik induló esetében az IKEA és az induló vállalkozások úgy döntöttek, hogy folytatják a párbeszédet az IKEA Bootcamp programon kívül, mivel az időtervek nem egyeztek meg az IKEA Bootcamp program időtervével.