2021. augusztusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól megtisztítva 4,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a KSH.

Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2021. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,4%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2021. augusztusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 4,1%-kal nőtt.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,7%-kal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,0%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 7,8%-kal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 20, a használtcikk-üzletekben 13, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,7, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,5, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 1,2%-kal emelkedett. A forgalom volumene 4,4%-kal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 21%-kal tovább bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2,3%-kal növekedett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,4%-kal csökkentek.


2021. augusztusban: Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1228 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva: A kiskereskedelem forgalmának volumene 2,4%-kal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,7%-kal nőtt az értékesítés volumene.