A tatai Platán Gourmet Étterem az Év Étterme Díj nyertese, az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a miskolci Il BAFFO by Avalon

Május 22-én, hétfőn este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, melyet évről évre hatalmas várakozás előz meg. Hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja minden évben több száz vendéglátóhelyet tesztel – ez alapján dől el a végső sorrend, mely idén is izgalmas fordulatok eredményeként alakult ki. Az Audi – Dining Guide Év Étterme díj nyertese a frissen 2 Michelin csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet Étterem lett, az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a miskolci Il BAFFO by Avalon. Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza, az Év Innovatív Konyhája címet pedig az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg. Az Év Szerethető Étterme a Casa Christa Étterem, az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza. Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett, az Év Szervizembere Németh Gergely a FELIX Kitchen&Bar-ból. Az ifjú séftehetségeket idén is díjazták, közülük Dalnoki Bence vihette haza az elismerést, az Év Sommelier-je Díjat pedig Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból. Az Év Borválasztéka Díj nyertese a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem, az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el. A tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében.

 A Dining Guide 2005 óta adja át a legjobbaknak járó AZ ÉV ÉTTERME és a TOP10 ÉTTEREM díjakat. Az elmúlt közel 20 évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt a Dining Guide tesztelési metódusa és a kiadvány is folyamatosan fejlődött, ma pedig már teljes biztonsággal állítható, hogy látásmódjuk, felkészültségük és tevékenységük megfelel az európai étterem kalauzok színvonalának. „Sok tesztet végeztünk az idén is, az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai” – mesél a folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. A Dining Guide tesztelői professzionális módon, precízen értékelték a magyar éttermek teljesítményét, annak köszönhetően, hogy az elmúlt években folyamatosan követik a változásokat, a magyar éttermek evolúcióját. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így személyében egy olyan nemzetközi szaktekintély tudását vehette igénybe a Dining Guide csapata, aki jól ismeri a magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét. A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató az élete folyamán több mint 10 000 étterem munkáját mérte fel, és ezernél is több Michelin csillag kiosztásában segédkezett.

  

A 2023-as Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

 Audi – Dining Guide Év Étterme Díj: Platán Gourmet Étterem

 Különdíjak:

  • Dining Guide Az Év Cukrászdája Díj / Málna The Pastry Shop
  • Dining Guide Az Év Szervizembere Díj / Németh Gergely / FELIX Kitchen&Bar
  • Dining Guide – Master Good Az Év Séfje / Szulló Szabina & Széll Tamás
  • Dining Guide – BigFood Az Év Ifjú Séftehetsége / Dalnoki Bence
  • Dining Guide Az Év Szerethető Étterme / Casa Christra Étterem
  • Audi – Dining Guide Az Év Innovatív Konyhája / 42 Restaurant
  • Audi – Dining Guide Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest
  • Dining Guide Életműdíj / Zsidai Ilona
  • Dining Guide – Wolt Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Il BAFFO by Avalon
  • Dining Guide Az Év Sommelier-je Díj / Becker Gábor / KOLLÁZS – Brasserie & Bar
  • Dining Guide Az Év Borválasztéka Díj / BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem
  • Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand
  • Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Mihályi Patisserie

TOP10+2 Étterem:

  • Platán Gourmet Étterem
  • Salt Budapest
  • Rumour by Rácz Jenő
  • Babel Budapesten
  • 42 Restaurant & Bar
  • Costes Downtown                                                                                                                                              
  • Essência Restaurant
  • Costes Restaurant
  • Borkonyha Étteremkalauz
  • Spago by Wolfgang Puck
  • Mák Restaurant
  • Onyx műhely

 

(foto: Mti/Balogh Zoltán)