A kormány egyik legfontosabb célja, hogy az élelmiszeriparban az egyre növekvő feldolgozottság mellett minél jobb minőségű termékeket lehessen előállítani - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán a tizennegyedik Coop Rally második, kiskunfélegyházi állomásán.

    Zsigó Róbert a hízott liba és kacsa feldolgozásával foglalkozó Integrál Zrt. által működtetett, 2017 októberében átadott hűtőháznál szervezett eseményen elmondta: a libapecsenye az ünnepi asztal része, a libamáj pedig ma már hungarikum, így minden magyar ember számára fontos az ágazat helyzete, a termékek piaci szereplése.
    Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi sikereket nehéz időszakok előzték meg, hiszen a gazdasági válság után a madárinfluenza is sújtotta a baromfiágazatot, amely az állategészségügyi hatóság és a piaci szereplők közös munkájának köszönhetően jutott át a nehézségeken.
    Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: Magyarország az évente átlagosan 2,5 millió hízott liba feldolgozásával világelső. A kiskunfélegyházi cég baromfifeldolgozó üzeme pedig Európában és a világon is a legnagyobb, hiszen a piaci igényekhez igazodva éves szinten 800-900 ezer hízott libát, valamint 600-700 ezer hízott kacsát dolgoz fel.
    Termékeik megtalálhatóak többek között Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Románia, Szlovákia üzleteiben, de jelentős piaci szereplők Japánban, Hongkongban, Tajvanon, Kanadában, valamint Dél-Koreában is.
    Hozzátette, hogy tagjai a Coop-üzletláncnak is, belföldi terjeszkedésüket és értékesítésüket erre alapozva valósítják majd meg.
    Kelemen János, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának tagja a több mint hetven éve működő Integrál Zrt. tevékenységéről elmondta: a cég termelési értékének nagyjából nyolcvan százalékát exportra értékesíti és húsz százaléka kerül belföldre. A 2017-ben felépített újabb gyártóüzemük modern csomagolású kész- és félkész termékek gyártását teszi lehetővé, amelyekkel belföldi és külföldi piacokon egyaránt megjelennek a jövőben.
    Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte: a több mint 500 embert foglalkoztató Integrál Zrt. kiváló példája, hogy a magyar termékek az európai mellett az amerikai és az ázsiai kontinensen is megállhatják a helyüket.
    Hozzátette: a feldolgozott élőállatok nagy részét, mintegy hatvan százalékát ugyan a cég maga állítja elő, de a külső beszállítók révén további családoknak biztosít megélhetést. 
    Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere elmondta: a növényi olaj gyártás, a baromfi- és a sertésfeldolgozás révén a város komoly szerepet tölt be a magyar agráriumban. Az elmúlt évek fejlesztéseinek és beruházásainak köszönhetően a korábbi tizenegy százalékról öt év alatt négy százalék alá csökkent a munkanélküliség, és nyolcvan százalékkal nőtt a város helyi iparűzési adóból származó bevétele.
    Az idei Coop Rallyn közel 100 élelmiszeripari és kiskereskedelmi, szolgáltató és médiacég csapata 117 autóval Kelet-Magyarország hat meghatározó gyártó- és forgalmazóközpontjához, valamint két Coop-tagvállalthoz látogat el. A rally 2006-ban indult útjára és napjainkig 111 Magyarországon működő gyártót és forgalmazót mutatott be.

 

 

mti