Továbbra is szívesen vásárolnak közvetlen értékesítőktől a magyarok, tavaly csaknem 60 milliárd forintos forgalommal zárt a szektor, ami 12 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a hazai direkt kereskedelmi iparág szakmai szervezete, a Közvetlen Értékesítők Szövetsége (DSA) 2018-as összegzéséből.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint Magyarországon - a globális és európai tendenciákkal összhangban - a wellness termékek és étrend-kiegészítők (57 százalék), valamint a szépségápolási termékek (22 százalék) a legkelendőbbek a direkt értékesítési csatornákon, a harmadik legnépszerűbb a háztartási cikkek (9 százalék) kategóriája.
A Közvetlen Értékesítők Szövetsége Világszervezetének (WFDSA) elemzése szerint tavaly új rekord született a közvetlen értékesítésben, 2018-at az eddigi legnagyobb, 192,9 milliárd dolláros globális forgalommal és bővülő, 118 milliós értékesítői létszámmal zárta az ágazat.A legnagyobb piac Ázsia, amely a teljes forgalom 46 százalékát adja, a második Észak- és Dél-Amerika 32 százalékkal.

Európa a harmadik legnagyobb közvetlen értékesítési piac 21 százalékos részesedéssel, az összforgalom 2018-ban 33,3 milliárd eurót ért el. Európa három legforgalmasabb piaca Németország 14,8 milliárd eurós, Franciaország 4,5 milliárd eurós és Nagy-Britannia 2,9 milliárd eurós forgalommal.
Az értékesítők összlétszáma világszerte 118,4 millió, Európában 14,3 millióan foglalkoznak közvetlen értékesítéssel. Világszerte 74, Európában 78 százalék a nők aránya.
A DSA-nak Magyarországon jelenleg 11 tagcége van: Amway Hungaria Marketing Kft., Flavon Group Kereskedelmi Kft., Forever Living Products, Herbalife Hungary Kft., LR Health & Beauty, NeoLife International Kft., Nu Skin Enterprises Magyarország Kft., Oriflame Hungary Kft., Sunrider Hungary Kft., Tiens Hungary Kft. és a Zepter International Ungarn Kft.

Forrás: MTI