Emiatt a palackok újrahasznosíthatóak és újra beilleszthető a termelési rendszerbe.

Az olasz tejipari cég, a Parmalat bemutatta első, 50%-ban újrahasznosított műanyagból készült, fehér rPET palackját, amelyet az UHT tejnél vezetnek be – írja az ESM.

A Parmalat K+F részlege a Dentis Recycling Italy-val együttműködve 21 millió eurós beruházással három új gyártósort hozott létre. Ennek köszönhetően minden egyes UHT tejes palack életciklusa végén újrahasznosítható és újra beilleszthető a termelési rendszerbe.

Az UHT tejes palackok címkéjén egy QR-kóddal ellátott speciális címkét is elhelyeznek, amely a helyes újrahasznosításról nyújt majd információt. Az új palackokat nem csak a Parmalat termékekhez, hanem a vállalat portfóliójában lévő összes többi márkához, például a laktózmentes Zymilhez is fel fogják használni. A cél az, hogy 2024-ben 100%-ban újrahasznosítható palackokat készítsenek.

A kezdeményezéssel évente több mint 3000 tonna szűz PET műanyag felhasználása kerülhető el, ami évente 150 millió új palacknak felel meg. Mindez a szén-dioxid kibocsátás és a vízfelhasználás szempontjából is pozitív hatással van a környezetre. A vállalatcsoport célja, hogy 2033-ra minden felhasznált csomagolás újrahasznosítható legyen, és 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.