A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 12 millió forint bírságot szabott ki a Dreher Sörgyárak Zrt.-re.

A Gazdasági Versenyhivatal még 2022 elején egyszerre öt eljárást indított a sajtóban „sörtörvénynek” keresztelt, két éve bevezetett kereskedelmi szabályozás érvényesítésére, amelynek célja az italválaszték bővítése és a szektorban gyakori kizárólagossági megállapodások visszaszorítása volt. Két gyorsétterem-lánc, a Burger King és a KFC esetében tavaly év végén zárultak le a vizsgálatok. A három nagy sörgyárral szemben indított, párhuzamosan futó vizsgálatokból elsőként a Heineken eljárása fejeződött be közel egy hónapja, megállapítva, hogy a holland tulajdonú sörgyártó cég megsértette az új rendelkezéseket – írja a hatóság a honlapján.

A versenyhatóság most azt az eljárást zárta le, amely a Dreher és egy fővárosi vendéglátóhely kereskedelmi kapcsolatát vizsgálta. A vizsgálat alapján a Dreher olyan feltételekkel alakított ki együttműködést, amellyel arra ösztönözte az érintett vendéglátóhelyet, hogy szinte kizárólagosan tőle vásárolja sörkészletét. Ezzel a GVH álláspontja szerint leszűkítette a fogyasztók választási lehetőségeit, és akadályozta más sörgyártók érvényesülését.

A GVH Versenytanácsa a Dreherre 12 millió forint bírságot szabott ki amellett, hogy kötelezte a sörgyártó céget megfelelési program kialakítására, amely biztosítja, hogy a jövőben a Dreher magatartása megfeleljen a hatályos kereskedelmi szabályozásnak.

A versenyhatóság közölte azt is, hogy a Dreher bírsága alacsonyabb a Heineken büntetésénél, mivel a holland sörgyártó visszaesőnek minősül.