A kiskereskedelmi láncok a nagy költségnyomás ellenére is fejlesztik az üzleteikben működő pékáru részleget. Az üzemeltetők jól tudják, hogy a friss kenyér az egyik legfontosabb vonzerő a vásárlóknak, és ha nem erősítik kínálatukat, az végzetes lehet az üzlet számára. Hogyan fejleszthető a pékáru választék a növekvő költségek mellett is? Egyes szakértők szerint a robotok és a mesterséges intelligencia jelenti ehhez a megoldást.

A magas költségek a kiskereskedelem számos területét sújtják. Az üzletek sütőipari részlegeinek munkáját nehezíti a tapasztalt személyzet hiánya, az időigényes munkafázisok, a megnövekedett energiaköltségek, a változó minőség, a merev gyártási ütemtervek és az eladatlan áru miatti veszteség. Ez a jelenlegi inflációs válságban valódi kihívást jelent minden üzletnek a kisboltoktól a diszkontokon át a hiper- és szupermarketekig. A válasz ezekre a kihívásokra a sütési folyamat automatizálásában és robotizálásában rejlik – írja a wiadomoscihandlowe.pl.

Julia Rümmele-Hauser, a Wiesheu marketing és termékmenedzsment igazgatója szerint a pékáru pultok működtetéséhez sok idő és tapasztalat szükséges, hogy elkerüljük a hiányt, az élelmiszerpazarlást, és biztosítsuk az áruk egyenletesen magas minőségét. A jelenlegi munkaerőhiány ezt még inkább megnehezíti. A döntő tényező ebben az esetben a széles termékválaszték, a napi értékesített mennyiség kiszámítása és a sütési idő. A Bakisto sütőgépe nem igényel több helyet, mint a jelenlegi sütőipari részlegek, csak a robotok telepítése igényel változtatásokat a helyszínen.

Az idei Euroshop szakkiállításon három vállalat, a Wiesheu, a Wanzl és a Fanuc mutatta be közös tervezését, a Bakisto koncepciót, amely három rendszerből áll: a BakeOff intelligens pékáru-bemutatóból, az automatikus be- és kirakodó rendszerű sütőből, és egy sínrendszerrel ellátott robotból. Ennek lényege, hogy a robot kiveszi a fagyasztott pékáruval megpakolt sütőlemezeket a fagyasztóból, és átrakja őket a szállító kocsira, amely az előmelegített sütő előtti sínen áll. A TrayMotion betöltő rendszer „beszívja” a megrakott tálcákat, és elindítja a sütési folyamatot. A sütés után a sütőtálcákat visszatolja a szállító kocsira, amely oldalra mozog. Ez lehetővé teszi, hogy a pékáru lehűljön, és így marad hely a következő gyártáshoz. A gép ezután megtölti az állványokat a megsült és kihűlt pékáruval. Az egész folyamatot mesterséges intelligencia irányítja, amely valós idejű adatokkal táplálva optimalizálja az összes folyamatot.

Az automatizált folyamat a vállalatok szerint biztosítja a pékáruk egyenletes minőségét és frissességét. A robotvezérelt működéshez lényegesen kevesebb személyzetre van szükség, ráadásul a mesterséges intelligencia ellenőrzi a pékáruk készítését, így csökkennek a készlethiányos vagy pazarlással járó helyzetek is.

(Kép: wiesheu.de)