Szeptemberben a várnál kisebb lett az euróövezeti infláció, de így is a nyilvántartások vezetésének 1991-es kezdete óta a legmagasabb volt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán publikált adatai alapján.

Szeptemberben 9,9 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben az augusztusi 9,1 százalékról, míg a piac a fogyasztói árak 10,0 százalékos éves növekedését várta. Egy évvel korábban, 2021 szeptemberében 3,4 százalék volt az euróövezeti infláció.

Szeptemberben az euróövezet éves inflációs rátájához a legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedése járult hozzá, 4,19 százalékponttal. Az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk 2,47 százalékponttal, a szolgáltatások 1,80 százalékponttal, a nem energetikai ipari termékek pedig 1,47 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

Az energiaárak éves bázison 40,7 százalékkal nőttek szeptemberben éves bázison az augusztusi 38,6 százalék után. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára pedig 11,8 százalékkal, az augusztusi 10,6 százalék után. Energiaárak, élelmiszerek és élvezeti cikkek nélkül az éves áremelkedés mértéke 4,8 százalék lett volna, ugyanez augusztusban 4,3 százalék.     Az Európai Unióban 10,9 százalékos infláció alakult ki szeptemberben az augusztusi 10,1 százalék után. Tavaly szeptemberben 3,6 százalékos volt az éves áremelkedés.

A fogyasztói árak legkisebb mértékű éves áremelkedését - 6,2 százalékosat - Franciaországban regisztrálták szeptemberben, míg Finnországban 8,4 százalékosat.

A legmagasabb éves áremelkedés Észtországban következett be, 24,1 százalék. Utána Litvánia következik 22,5 százalékkal, Lettország 22,0 százalékkal, majd Magyarország 20,7 százalékkal. Augusztushoz képest az éves infláció hat tagállamban csökkent, egy tagállamban változatlan maradt, húszban pedig emelkedett.

(MTI)