Az idén új elemmel bővül a négy éve megkezdett szüreti ellenőrzési program. A hatóságok 2022-ben a szüret idején a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit, az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Korábban több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az AM-hez arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek. Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat.

Ennek megelőzése érdekében 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot indított a HNT és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.

Az idén az Agrárminisztérium már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül kiemelt szerepet szán az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai fognak végrehajtani a kiválasztott üzemekben a szüret teljes időszakában. A minisztérium várakozásai szerint a már bevált ellenőrzési program kibővítése eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez - olvasható a tárca közleményében.

(MTI)