Megkezdődött hazánkban is a többszörösen díjnyertes YOOMTM paradicsom termesztése és for-galmazása.

A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű csemegé-ből a fogyasztók asztalára.
A YOOM™ a világ vezető agrárvállalatai közé tartozó, több mint 100 országban tevékenykedő Syngenta paradicsoma. „Vállalatunk zöldségvetőmag divíziója élen jár a zöldségfajták nemesítésé-ben, munkatársaink elkötelezettek az innováció iránt és azon dolgoznak, hogy a termelő partnere-inken keresztül egészséges és ízletes zöldségek kerüljenek a fogyasztókhoz. Ennek az innovatív közös munkának az eredménye a YOOM™, mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletág-vezetője.

A YOOM™ könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely az izgalmas „umami” ízben ölt testet. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelőbimbókra gyakorolt élményt. Sötét színéért az antocianin fele, amely vízben oldódó termé-szetes pigment. Emellett gazdag karotinoidokban is, amelyek erős antioxidánsok és segítenek le-küzdeni a fáradtságot. Ehhez társul még a nagy adag C-vitamin, magnézium és kálium.

A Magyarország déli részén, a Trivega Kft. orosházi és forráskúti kertészetében termő YOOM™ a tervek szerint mintegy 300 ezer - fenntartható erdőgazdaságok alapanyagaiból készült - csomagban kerül a fogyasztókhoz 2021-ben. A paradicsomot a szakemberek korszerű üvegházban termelik, amelyet geotermikus energiával fűtenek. A növények természetes közegben fejlődnek, a káros betegségektől és rovaroktól biológiai növényvédelemmel óvják.
A YOOM™ tavaly elnyerte a Fruit Logistica Innovációs Nagydíját, amely az egyik legrangosabb szak-mai elismerés. A brüsszeli Taste Institute pedig a legmagasabb, három csillaggal díjazta paradicsom ízét, amely így megkapta a „Superior Taste Award” díjat. Belgiumban pedig az Év Terméke lett zöld-ség kategóriában. Antal Gyula hozzátette: hazánkon kívül több mint húsz országban - Hollandiában, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban és Németországban - forgalmazzák. Ezen országok közül szinte valamennyiben helyben termesztik a gazdálkodók, ezáltal rövidülnek a szállítási útvonalak, az üzletek polcaira mindig frissen szedett paradicsom kerülhet.