5 tipp, hogy a kávé világnapján is minőségi feketét kortyolhass

Május óta hazánkban is elérhetők a Costa Coffee otthoni, elviteles és munkahelyi fogyasztásra szánt kávéi, amelyekkel célja az élménykávézás meghonosítása Magyarországon. A magyarok többsége jelenleg még inkább funkcionálisan kávézik, egyik fő cél a reggeli felébredés, de már egyre szélesebb azok tábora is, akik élvezeti szándékkal, minőségi kávét isznak. Talán sokan vitatják, de olyan egyszerű eszközökkel is mint egy kotyogó, lehet tökéletes kávét főzni és igazi kávéélményt átélni – a kérdés csak az, hogyan?

Erre a kérdésre is választ adnak a Costa Coffee szakértők tippjei és a most induló videósorozata, amelynek első epizódjában a kávé világnapja alkalmából a kotyogós kávéfőzés titkát ismerhetjük meg.

A kávé világnapja Japánból indult még 1983-ban, azonban a kávé saját ünnepnapot csak 11 évvel ezelőtt kapott: 2009 óta szeptember 29-én ünnepeljük a kávét, a kávékultúrát. Nem is csoda, hogy saját világnapja van, hiszen rendkívül sok kávét iszunk. Szakértők becslése szerint az előző évi adatok alapján a világ kávéfogyasztása 2020-ban meghaladhatja a 9,6 milliárd tonnát. A felnőtt magyar lakosság 85%-a kávézik, ez naponta átlagosan 2,7 csésze kávét jelent.

Az otthoni kávéfőzést forradalmasító eszköz igen hosszú múltra tekint vissza: Alfonso Bialetti 1933-as találmánya, a nálunk csak kotyogós néven ismert kávéfőző ma is szinte minden háztartásban fellelhető. Máig ez az egyik legnépszerűbb kávékészítési eszköz Magyarországon is, de Olaszországban is igen közkedvelt.

A kotyogós egyszerű, nagyszerű és népszerű

Sokszor temették már a kotyogóst, ahogy modernebb eszközök kerültek a konyhákba, ám úgy tűnik Bialetti találmányának töretlen a népszerűsége. Ez talán egyszerű működésének köszönhető: a kávéfőző alsó részébe tett víz a melegítés hatására gőzzé válik, és így hatol át a szűrőben lévő kávérétegen – ez akár 1 perc 40 másodperc alatt is megtörténhet. A nyomás hatására a kávéban lévő koffein és az aromák hatékonyan oldódnak ki, és a lecsapódó víz jellegzetes ízt, illatot és színt kap. Talán sokan nem tudják, hogy minőségi kávéból ezzel a hagyományos eszközzel is kiváló feketét lehet főzni, csupán oda kell figyelni a részletekre.
A Costa Coffee otthoni kávékészítésre fókuszáló videósorozatával a kávéfőzés rajongóit abban segíti majd, hogy a legjobb kávét készíthessék maguknak és valódi kávéélményekhez jussanak saját lakhelyükön is. A sorozat első videója a kávé világnapján debütáló „A Costa Coffee bemutatja: A tökéletes kotyogós kávé titkai”, amely lépésről lépésre mutatja be a folyamatot. Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, csodálatos aromákkal teli, saját készítésű eszpresszót ihatunk minden nap. A videó ezen a linken tekinthető meg.

Így főzz tökéletes kávét kotyogósban!
1. Melegítsd meg a vizet! Nem mindegy, hogy mennyire meleg vízzel indul a kávéfőzés. Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, ezért érdemes forró vizet beleönteni. Ezzel elkerülhető az égett, keserű végeredmény.
2. Őröld frissen! A boltban elérhető őrölt kávék ideális finomságúak a csomagoláson jelzett kávéfőzőkhöz. Ha azonban még frissebb kávéra vágysz, akkor vásárolj egy egyszerű kézidarálót és közvetlenül főzés előtt őröld meg a kávészemeket.
3. Ne tömörítsd le a kávét! Sokan elkövetik ezt a hibát, pedig így a víz nem tudja alaposan átjárni a kávét. Ehelyett töltsd meg a fémszűrőt kávéval, távolítsd el a felesleget a széléről, majd finom ütésekkel egyengesd el az őrleményt.
4. Hagyd nyitva! Miután felraktad a kotyogóst nagy lángra vagy magas fokozatra a tűzhelyre, érdemes a tetejét nyitva hagyni, hogy el ne mulaszd a nagy pillanatot. Amikor a kávé elkezd kifőni, lecsukhatod a tetőt és le is veheted a tűzhelyről.
5. Fogyaszd azonnal és hűtsd le a kotyogóst! Miután megfőtt a kávé, érdemes szinte azonnal elfogyasztani, hogy a legteljesebb kávéélményt élhesd át, tökéletes ízekkel és aromákkal. Nem szabad azonban a kotyogósunkról sem megfeledkezni. A kávéfőzőt hűtsd le: az alját tartsd hideg víz alá, hogy ezzel is elkerüld a tömítő megégését – ez ugyanis a következő kávéd ízét befolyásolhatja. A kávé ugyanis attól is keserűvé válhat, ha túl sok ízanyag oldódik ki a főzés során.