A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár ötödik éve választja ki az év új gluténmentes termékét. Az évek során nyert már hamburgerzsemle, müzliszelet, répatorta és magvas kenyér is, ezúttal egy komplex termékcsalád bizonyult a legjobbnak. A zsűri értékelése alapján 2020. Új Gluténmentes Terméke a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK Food GM termékcsalád lett! (lisztkeverék termékcsalád)

A coeliakia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) krónikus autoimmun betegség (nem pedig allergia!). A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, másik nevén a sikér. A betegség gyermekkorban leggyakrabban az 1 és 5 éves életkor között jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat és diagnosztizálható. Minden 100 magyarból legalább 1 coeliakiás, azonban többségük nem tudja, hogy a fel nem ismert betegsége miatt vannak állandósult tünetei.

A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Értelemszerű tehát, hogy az érintettek a számára mekkora jelentőséggel bír a biztonsággal fogyasztható termékek sokfélesége, minősége, megbízhatósága. Ezt felismerve, a potenciális élelmiszergyártók bíztatására is, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 5 éve indította útjára az „Az Év Új Gluténmentes Terméke Verseny”-t.

A cél idén is változatlan volt. Egyfelől a hazai gluténmentes gyártó cégeket ösztönzik arra, hogy korszerűbb, a táplálkozási ajánlásokat kielégítő, ugyanakkor biztonságos gluténmentes termékeket fejlesszenek ki, másfelől, hogy ráirányítsák a figyelmet a legjobb újdonságokra.

Az ötödik Év Új Gluténmentes Terméke Versenyre a hazai gyártók 2 új – maximum 2 éve forgalomban lévő – termékkel, vagy egy termékcsaláddal nevezhettek, 2020. február 15-ig.

 

A 2020. évi versenybe 17 cég jelentkezett, 29 termékkel, ill. termékcsaláddal*. A nevezés fontos feltétele volt egy aktuális gluténtartalom vizsgálati eredmény is! A zsűrizés során a bírálati szempontok a következőek voltak:

  • A termék megfelelősége a kiírás feltételeinek
  • A termék címkézése/csomagolása mennyire felel meg az előírásoknak/jogszabályoknak?
  • Mennyire hiánypótló/újdonság?
  • Melyek az előnyös tulajdonságai?
  • Csomagolása mennyire korszerű/biztonságos?
  • Az elkészítési utasítás mennyire követhető/ismételhető (ahol értékelhető)
  • Szubjektív értékelés, érzékszervi vizsgálat(kóstolás)
  • Egyéb észrevételek

Az egyes termékeket, a bemutatott szempontok alapján pontozták a zsűritagok egytől ötig, ahol 5 volt a maximum, és minden esetben volt érzékszervi vizsgálat (kóstolás) is.

 

A zsűri idén is elismert szakemberekből állt. Tagjai között dietetikusok, az élelmiszerek előállításával és ellenőrzésével foglalkozó szakemberek voltak, többen személyükben, vagy családtagjaik által is érintettek a gluténmentes termékek napi használatában, fogyasztásában.

A lisztekből a megadott receptek és elkészítési javaslatok szerint készültek el a „mintadarabok”, és aki tehette, össze is hasonlította a gluténmentes változatokat a „normál” megfelelőikkel is.

 

A zsűri értékelése alapján 2020. Új Gluténmentes Terméke a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK Food GM termékcsalád lett! (lisztkeverék termékcsalád)

 

A győztes termékcsaládot a Gabonakutató Kft. Élelmiszer-innovációs Laborja az elmúlt 2-2,5 év alatt azzal a céllal alkotta, hogy a magyar ízvilágot tükröző készlisztekhez jussanak a lisztérzékeny betegek. A termékcsalád 11 féle lisztkeveréke 3 féle kenyérlisztet, valamint édes és sós sütemények, ételfélék – csokicseppes keksz, piskóta, friss pogácsa, palacsinta, muffin, nyújtható linzer, burgonyakrokett, nokedli – elkészítésére alkalmas liszteket foglal magában.

 

A döntés nehéz volt, így a sok kiváló új gluténmentes élelmiszer között több is volt, melyeket a zsűri jutalmazni kívánt, ezért döntött a 2. díj kiosztása mellett is, amit 2020-ban első alkalommal megosztott az Abonett Kft. GM szendvics családja és az M-Gel Hungary Kft. GM bejgli tésztamix között.

 

A szervezők örömmel tapasztalták 2020-ban is, hogy évről-évre egyre több cég nevez be az egyesület által elindított versenybe, és már most jelzik, hogy 2021-ben is keresik majd az Év Új Gluténmentes Termékét! A nevezési határidő 2021. január 31.