Szakmaközi szervezeti elismerő dokumentumot adott át Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének, Juráskó Róbertnek a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megrendezett nyúlágazati konferencián - tájékoztatta az agrártárca szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a nyúlágazatban évek óta kiemelkedő tevékenységet végző szervezet teljesítette az uniós, illetve hazai jogszabályokban előírt feltételeket, olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette a miniszteri elismerés elnyerésére. Ezzel a döntéssel már kilenc ágazati szakmaközi szervezet működik Magyarországon.
A szakmaközi szervezeti forma egy alulról felépülő, önszabályozó szakmai szerveződési modell, amely egy ágazat összes szereplőjének - termelő, feldolgozó, kereskedő - érdekeit igyekszik összehangolni.
A közlemény idézi az államtitkárt, aki a konferencián elmondta: állategészségügyi támogatások révén 465 millió forinttal, tenyészállat-beállítási támogatások révén pedig 100 millió forintos kerettel segítik a nyúlágazatot.
Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) is kiemelt figyelmet fordít az állattartó gazdaságok versenyképességének javítására; tizenegy, az állattenyésztési ágazat szereplőit közvetlenül támogató felhívás jelent meg az elmúlt években. A pályázati konstrukciók csaknem 210 milliárd forintos támogatást biztosítanak a kedvezményezetteknek.
A hazai fogyasztásösztönzés érdekében a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az Agrármarketing Centrum idén is szervezett fogyasztásösztönző kampányt. A promóciós kampányok eredményesnek bizonyultak, az áruházakban mintegy 6 százalékkal nőtt az előcsomagolt nyúlhús forgalma, egyre többen fedezik fel a kiváló minőségű magyar húsfélét - közölte az agrártárca.

Forrás: MTI