2001 óta június 1-jén ünnepeljük a Tej Világnapját. Ezen alkalomból a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács idén is megrendezte ünnepségét, ahol elsősorban az edukációra és a környezettudatosságra fektették a hangsúlyt.

Sokan nem tudják, mennyi jótékony hatása van a tejnek a jó minőségű kalciumforráson túl. Az sem köztudott, hogy egészségünk megőrzésének szempontjából napi fél liter tejet, vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztanunk. „Megnövekedett az igény a fogyasztókat véletlenül vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni felvilágosító, edukációs célú kommunikációra az országban, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a táplálkozásról, ezen belül is a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat, és a mindennapokhoz szükséges energiát biztosítják. A tanács célja az, hogy a jövő generációját edukálja a tudatos táplálkozásról, ennek jegyében pedig a tejfogyasztás hasznosságáról is. Külön figyelmet igényel a mostanában divatos, tejhez hasonlított termékekről való tájékoztatás is, amelyek korántsem annyira egészségesek, mint amennyire hirdetik.” –mondta Istvánfalvi Miklós a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A tejtermelőknek és a tejfeldolgozóknak többek között olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a klímaváltozás, a környezetvédelem, vagy az egészséges táplálkozásra való megnövekedett fogyasztói igények. Mindemellett a folyamatos gazdasági változásokat és a piaci versenyt is figyelembe kell venniük munkájuk során.

A Tej Világnapja előtt a Tej Terméktanács rajzversenyt hirdetett általános iskolás gyermekek körében, hogy együtt alkossák meg a Tejszív történetek idei kampányának kabalafiguráját. A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek egészséges táplálkozására, és annak részét képező tejtermékfogyasztásra. A győztes pályázó és osztálya kétnapos osztálykirándulást és kabalafigurás bögréket nyert, valamint meghívást kaptak a Tej Világnapi fesztiválra, ahol kiállították a pályázat 10 legjobb alkotását.

A MOM Sportban rendezett Tej Világnapi fesztivált sajtótájékoztató nyitotta, ahol a résztvevők a hazai tejágazat jelenlegi helyzetéről beszélgettek. Az eseményen a Tejterméktanács mellett az Agrárminisztérium, a Nébih, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát. A szervezők rengeteg informatív és szórakoztató programmal készültek a résztvevőknek. A gyerekek számára ügyességi játékok és akadálypályák voltak, ahol a megfelelő tejfogyasztás mellett a környezettudatosságra is tanították őket, a felnőtteket pedig a szakmai konferencia résztvevői, valamint a tejágazat képviselői között megrendezett kispályás focibajnokság várta.