„Nullától a százévesekig mindenkinek gyártunk, s mindenkihez el is jutunk” – mondja Fajván Péter, a Benei és Társa Kft. kereskedelmi igazgatója. És valóban: a Benei immár generációk számára vált a nápolyi és a teasütemény szinonimájává, ahogy a cég kis családi vállalkozásból harminc év alatt az édességipar meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. A Benei márkanév története ráadásul még régebbre, az 1900-as évek elejére vezethető vissza, vagyis ez esetben tényleg van hagyomány, ami kötelez. Van persze újítás is a modern kor követelményeihez igazodva – és vívmányait felhasználva –, mert az innováció is mindig fontos volt a vállalatnak a minőség megőrzése mellett és érdekében.

» Amikor néhány éve legutóbb nyilatkozott magazinunknak, munkaerő-problémákról – és ezek megoldására az automatizálás fontosságáról – beszélt. Született azóta megoldás ebben az ügyben?
Bevallom, hogy munkaerőügyben nem nagyon jártunk sikerrel. Igaz, akkoriban még a nem minőségi munkaerőt sem igazán találtuk meg, most annyival már előrébb tartunk, hogy van munkaerő, csak a nagy része betanított munkás, azaz nem minőségi. A pandémiás időszak alatt a vendéglátóiparból és a turizmusból kiszakadva azért elég sokan próbáltak szerencsét más területen, hogy bevételhez jussanak. Bizonyos százalékuk nálunk is lecsapódott, de úgy látom, hogy nekik inkább ugródeszka vagyunk, csak rövid távon terveznek itt, hiszen nem tudunk a vendéglátóipar béreivel versenyezni.

» Mi lehet akkor a megoldás?
A pandémia pozitív hozadéka, hogy budapesti cégek is tudnak többféle támogatásra pályázni. Mi is indultunk pályázatokon, kettőt meg is nyertünk. Az egyik egy munkahelymegtartó támogatás – a célunk, hogy ezt a munkabérre fordítsuk vissza, azaz növeljük a céghez régóta lojális kollégák keresetét. A másik pályázat versenyképesség-növelő támogatásról szól, ennek feltétele volt, hogy a forgalmunk 25 százalékkal visszaessen a pandémiás időszakban, és ez március-áprilisban sajnos megtörtént. Régóta tervezzük süteményfronton is az automatizálást, robotizálást. Most, hogy a beruházás 50 százalékára vissza nem térítendő támogatást kaptunk, meg is rendeltük a robotokat, valószínűleg decemberben érkeznek.
Ez azért nagy lépés a vállalatnak, mert a süteményeink igen manufakturálisak, ezen a területen a dolgozóink négyötöde betanított munkás. Az elképzeléseink egynegyedét fogjuk tudni robotizálni ennek a támogatásnak a segítségével, azaz kb. 40 embert válthatunk ki a robotsorral. A nápolyiknál már az elmúlt években automatizáltuk a gyártást, ez azt jelenti, hogy 30–40 emberrel is képesek vagyunk napi 15–20 tonna nápolyira. A süteményeknél 150–200 ember produkál napi 5–6 tonnát.

» Említette a pandémiát és az azzal kapcsolatos visszaesést – pontosan milyen változások történtek az értékesítésükben? Sikerült valamilyen módon kompenzálni a veszteségeket?
A sütemények terén volt nagyobb a vissza­esés, a nápolyi ebben az időszakban is szépen hozta a forgalmi számokat. Azóta a meglévő partnereink újra egy kicsit többet rendelnek, de még messze nem annyit, mint az előző években. Kompenzálni azzal sikerült mindezt, hogy rengetegen ismerik a termékeinket, és a sütemények kapcsán már eddig is kapacitásproblémáink voltak. Sok partnert egyszerűen nem tudtunk kiszolgálni, például szezonális vevőket a német-osztrák piacról, ahol divatosak az adventi vásárok. Ott nagyobb árréssel dolgozhatunk, sok megrendelőt mégis vissza kellett mondanunk, mert az egész éves vevőket kell, hogy preferáljuk, akik folyamatosan munkát adtak és adnak. Idén a kiesett forgalmat úgy tudjuk kompenzálni, hogy sok, eddig ki nem szolgált partnerrel is leszerződünk, akik már régóta szeretnék rendelni a termékeinket.

» Hogy állnak a piacon a sajátmárkás termékeik, ezen a vonalon milyen partnerekkel – és milyen eredménnyel – dolgoznak együtt?
A sajátmárkás tendereken ott tudunk nyerni, ahol nemcsak az ár számít, hanem a minőség is. Büszkék vagyunk rá, hogy a Lidlnek hét országra kiterjedően gyártunk sajátmárkás termékeket. Ausztria, Horvátország, Bulgária, Szlovénia, Szlovákia, Magyarország, és most jön Szerbia is. Az összforgalomból is ők a legnagyobb partnereink, de a Tescónak és a CBA-nak is régóta készítünk sajátmárkás süteményt, illetve nápolyit.
Sőt kiemelném, hogy van egy-két magyar tulajdonú partnerünk, akik mondhatni Auchan-szintű forgalmat produkálnak, ilyen az ebesi Kerekes Kft., akikkel nagyon jó a kapcsolatunk, náluk mind a brand, mind a sajátmárkás termékek nagyon mennek. Mi a brandet, a Beneit igyekszünk pozícionálni, s ha nem is ismerik tízből tízen, azért, aki igen, az egyértelműen a minőséggel párosítja.

» Felsorolt néhány országot – merre vannak még jelentős külföldi piacaik?
A terjeszkedés ütemét mutatja, hogy a környező országokban többnyire már megtalálhatók a Benei termékek. Érdekes, hogy amíg osztrák, szlovén vonalon inkább a sütemény, a román-bolgár vidéken a nápolyi megy jobban. Persze Magyarországon belül is vannak ebben az értelemben területileg eltérések. De szállítunk ad-hoc jelleggel a tengerentúlra is, például Kínába. Oda persze süteményt a rövid szavatossági ideje miatt nem nagyon, hiszen nem teszünk bele tartósítószert, mindig mindent frissen legyártva szállítunk a partnereknek.

» Beszéltünk az automatizálásról – melyek még az ­aktuális prioritások a vállalatnál?
Amivel küzdünk: a termékeink ­árait nehezen tudjuk – főleg a multiknál – rendbe tenni. Nem dolgozunk nagy árréssel, mert szeretnénk, ha pörögne a termék, a partnerek meg is erősitik, hogy jó a termékeink forgási sebessége. A költségeink viszont növekednek, és az árrésünk ezzel nem egyenesen arányos. Ez ügyben komoly ártárgyalások folynak a hipermarketekkel.
Racionális döntéseket igyekszünk hozni, hogy ne fussunk bele veszteségekbe, hogy úgymond ne azért dolgozzunk, hogy elfáradjunk. Sajnos korábban sok érzelmi döntés született. Most éppen ezért a cég szervezeti átalakítása is napirenden van, mert egy SWOT analizisben a gyengeségeink között minden bizonnyal a vállalat szervezeti struktúrája is kijönne. A cég túlzottan megnőtt, de a feladatokkal arányosan a szervezet nem.

» Igaz, hogy mindezek mellett egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezettudatosságra is?
Fókuszban van a fenntartható fejlődés, hiszen a környezettudatos csomagolás a partnerek részéről is igény. A sütemények korábban polipropilén műanyagtálcára kerültek, most azon vagyunk, hogy ezt olyan anyaggal váltsuk ki, amely vagy lebomlik a biológiai környezetben, vagy újrahasznosítható. Több partnerünknél elsősorban már ilyen termékek kerülnek belistázásra, újrahasznosítható fóliával is. De ennek az új technológiának is van nyilván pluszköltsége, ezt próbáljuk a partnereinknek is elmagyarázni.

» Az a törekvés, hogy a termékeik fejlesztésénél a táplálkozástudomány eredményeit is figyelembe vegyék, milyen újításokhoz vezetett, vezet mostanság, lesz-e például mentes termékük?
Alapanyagok tekintetében például UTZ/Rainforest minősítésű kakaót, RSPO certifikációval rendelkező margarint/növényi zsírt rendelünk. A sajátmárkák miatt – meg amúgy is – rengeteg auditunk van, jelenleg folyik az IFS auditunk, és csak a COVID időszakában volt már kettő, ezeken természetesen jól szerepeltünk. A mentes termékeket illetően vannak megkeresések, de sajnos a gluténmentest egyelőre nem tudjuk megoldani, mert nagyon szigorú szabályok vonatkoznak rá, elkülönítve, egy másik csarnokban kellene előállítanunk. Cukormentesre vagy csökkentett cukortartalmúra is van igény, ez valószínűleg fejlesztésre kerül.
A sütemények vonalán pedig főleg Nyugat-Európából jön egy divatos, úgynevezett wellness típusú termékirányzat is, amely arról szól, hogy egy isler vagy egy linzer a szokásos helyett tönkölybúza vagy Graham búzalisztből készüljön. Mi ezt a szegmenst is szeretnénk megcélozni.

» Úgy tudni, a COVID alatt sem álltak le egy percre sem, a nehéz helyzetben is igazi összetartó családként viszik a családi vállalkozást. Még láthatjuk is a családtagokat az új csomagolásokon…
Így van, hiszen büszkék vagyunk rá, hogy a Benei családi vállalkozás. Talán az új csomagolás is mutatja, milyen érzelmi kötődés fűz minket a munkánkhoz. De már maga az is újdonság, hogy nemrég egy új nápolyit fejlesztettünk ki, mert tényleg minden célcsoporthoz szeretnénk szólni. Aki a puhábbat nem preferálja, annak készült a keményebb ostya, ami grafikában is új vonulatot jelent, hiszen az alapszínünk a piros-fehér, de ebben egy lila-zöld szegmens jelenik meg, prémium néven elkülönítve a másik családtól. A minőség persze itt is ugyanaz, a megszokott Benei.