Az Élelmiszerbank Egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is növelte az általa begyűjtött élelmiszerfelesleg mennyiségét, megkönnyítve ezzel sok-sok nélkülöző mindennapjait. Több mint 11.000 tonna élelmiszer juthatott így jó helyre, ez 20%-kal haladja meg a tavalyi év eredményét.

A begyűjtött élelmiszerek nem csak a nélkülözőknek jelentenek könnyebbséget, hanem a megmentésükkel a megsemmisítésük okozta környezet terheléstől is mentesítjük Földünket.

Az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100.000 tonnára becsüli.

Az Élelmiszerbank partnereivel közösen azon dolgozik, hogy ebből a hatalmas mennyiségből egyre többet tudjon megmenteni a kidobástól és tudjon eljuttatni a nélkülözők asztalára.

Az egyesület jelenleg 4 nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik az élelmiszerek megmentésén. Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az egyesület honlapján.

Az Élelmiszerbank által 2018-ban megmentett több mint 11.000 tonna élelmiszer hatalmas mennyiség, a termékek összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot. Az egyesület 180.000 nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120.000 nélkülöző negyedéves támogatását biztosítja. Az Élelmiszerbank kiemelten kezeli a rászoruló gyermekeket és évente külön pályázat keretében segíti őket édesség csomagokkal gyermeknapkor, nyári táborok és Mikulás/Karácsony idején. 2018-ban erre a kiemelt célra közel 12.000 édességcsomagot állított össze az egyesület.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.

Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül osztja ki. Az élelmiszerek közel 90%-a az Élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz a partnerszervezeteken keresztül. A maradék 10% élelmiszeripari gyártóktól, nagykereskedőktől érkezik az Élelmiszerbank központi raktárába, hogy aztán innen mielőbb rászorulókhoz juthasson. A kiosztott 11.000 tonna élelmiszerfeleslegen túl még sok ezer tonna élelmiszer lenne megmenthető Magyarországon.

„Sokat dolgozunk azon, hogy újabb és újabb ezer tonnákkal tudjuk növelni a mentett élelmiszerek mennyiségét. Idén ez sikerült, azonban sokszor találkozunk anyagi és emberi erőforrás hiánnyal, ami nem csak minket, de partnerszervezeteinket is érinti, határt szabva a növekedésnek. Hiszünk abban, hogy ezek a hiányok megszüntethetők és abban is, hogy csak összefogással tudunk tovább fejlődni. Szerencsére vannak pozitív példák. 2018-ban indítottuk el az első helyi Élelmiszerbankot Hajdú-Bihar megyében, ahol az önkormányzat, a vállalati és a civil szféra példaértékű összefogása valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik és valamennyi partnerünknek, támogatónknak, önkéntesünknek a segítséget." – mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.