Az utóbbi években nagyon megnőtt az igény arra, hogy a vállalatok fenntartható megoldásokat alkalmazzanak. Különösen az élelmiszer-kiskereskedelem és a fogyasztási cikkek ipara kapott nagyobb figyelmet, mivel ezek az ágazatok rengeteg műanyagot és csomagolást állítanak elő.

Az Ecovia Intelligence felmérte azokat a fenntartható élelmiszeripari és kiskereskedelmi trendeket, amelyek a következő évet nagy valószínűséggel meghatározzák. A jelentésről az esmmagazin.com számolt be.

1. Fenntarthatósági rendszerek

Az előrejelzések szerint a fenntarthatósági rendszerek (bio, Fairtrade, RSPO-szabvány stb.) idén elterjedtebbé válnak. Ezt a folyamatot ösztönzi majd a fogyasztók igénye az ökocímkével ellátott élelmiszerekre, illetve arra, hogy az élelmiszeripari vállalatok köteleződjenek el az etikus beszerzés mellett

2. Regeneratív mezőgazdaság

Ne lepődjünk meg azon, ha 2023-ban több élelmiszeripari szereplő teszi le a voksát a regeneratív mezőgazdaság mellett. Az erre vonatkozó szabványok éllovasa jelenleg a több mint 100 gazdaságot tömörítő Regenerative Organic Alliance.

3. Újrahasznosított élelmiszerek

Az upcycling módszerrel előállított, újrahasznosított termékeket kínáló vállalatok száma az elmúlt öt évben szinte a semmiből több mint 200-ra nőtt. Ez a tendencia várhatóan idén is folytatódik.

4. Növényi alapú élelmiszerek

Az elmúlt néhány évben a tejtermék-alternatívák és a húsmentes szektorok növekedtek. 2023-ban a tenger gyümölcsei alternatívák ágazatában várható nagy növekedés.

5. Klímasemleges élelmiszerek

Az élelmiszergyártók és a kiskereskedők iparáguk mérete miatt nagy mértékben hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz. Idén a jelentés szerint még több élelmiszeripari vállalat tesz majd klímasemleges ígéretet, és olyan minősítési rendszereket fogadnak el, mint például a Climate Neutral és a Carbon Trust.

6. Műanyag lábnyom

A műanyag továbbra is nagyon vitatott téma a szupermarket-ágazatban, de 2023-ban a műanyag-semleges rendszerek alkalmazása is terjedni fog.

7. Biodiverzitás a fókuszban

Az élelmiszeripar az az ágazat, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a biodiverzitás csökkenéséhez. 2023-ban több szupermarket és élelmiszeripari szereplő köteleződik el a biodiverzitás megőrzése és az erdőirtás elkerülése mellett.

8. Kiskereskedői fejlesztések

Idén a fenntartható módon gondolkodó élelmiszer-kiskereskedők és szupermarketek nagy valószínűséggel az üzletek kialakításán is változtatnak. A vásárlók több újratölthető opcióra, csomagolóanyag nélküli élelmiszerre és műanyagmentes zónára számíthatnak a boltokban.