Javaslatot hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság a platform munkavégzéssel kapcsolatosan – azt szeretnék, ha az unió országaiban egységesen kezelnék az egyéni vállalkozók ilyen jellegű foglalkoztatására vonatkozó szabályokat.

A Wolt csak Magyarországon több ezer futár partnerrel áll kapcsolatban, így egyértelműen érintett a kérdésben. Az éttermekből, üzletekből megrendelt termékek házhozszállítására specializálódott technológiai vállalat üdvözli az EU lépését, maga is arra törekszik, hogy a platformmunka keretei uniós szinten is tisztázottak legyenek.

 A platformmunka jellemzője, hogy egy digitális platform kapcsolja össze a szolgáltatót és az ügyfelet – ahogy azt a Wolt applikációjából is ismerhetjük, amikor néhány gombnyomással ebédet vagy bevásárlást rendelünk, majd azt a Wolt egyik futár partnere házhoz hozza. A platformmunka piaca az elmúlt évtizedben az ötszörösére nőtt, rugalmassága révén egyedülálló értékkel bír, ezért is fontos, hogy megfelelői jogi kereteket kapjon. Az Európai Bizottság most először tesz kísérletet arra, hogy tisztázza a platformmunkában érintett egyéni vállalkozók státuszát, a rájuk vonatkozó szabályokat.  

A most megismert javaslat egy kiindulópontot ad a téma átfogó vitájához. A javaslatot a jogalkotók tovább finomítják a következő 12-18 hónapban. A folyamat során egyeztetniük kell majd az érintettekkel, például a Wolt futár partnereivel, hogy olyan végeredmény születhessen, ami számukra is előnyös. Végül valamennyi tagállamban meg kell teremteni a szükséges jogi hátteret, amelyre újabb kétéves határidőt kapnak az EU országai.

„Nagyszerű, hogy az Európai Bizottság lépéseket tesz a platformmunkában érintett egyéni vállalkozók érdekében. Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a KATA-adózási rendszer miatt a platformmunkában érintett egyéni vállalkozók státusza jól szabályozott. Az Európai Bizottságnak nincs könnyű dolga, hiszen a futártársadalom rendkívül sok élethelyzetet és választást foglal magában: vannak, akik csak heti pár órát dolgoznak főállás mellett, és olyanok is, akik naponta dolgoznak, de az általuk megválasztott órákban, vagy akik egyszerre több platformon keresztül is vállalnak munkát. Az Európai Bizottság által megfogalmazott kritériumokat az elkövetkező 18 hónapban tovább kell finomítani, hogy valamennyi érintett számára megfeleljen. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd az egyeztetési folyamat, amelyben a Wolt mindenképpen konstruktívan kíván részt venni” – nyilatkozta Sabjányi László, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója.

Nemrég egy tanulmányt készített a Copenhagen Economics a Delivery Platforms Europe megbízásából a platformmunkával kapcsolatban. Több mint 16.000 futárt kérdeztek meg kutatásukhoz, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a válaszadók 67%-a számára a rugalmasság a legfontosabb ebben a típusú munkavégzésben - vagyis kimondottan szeretik ők megválasztani, hogy mikor és hogyan dolgoznak. További fontos adat a felmérésből, hogy a futárok döntő többségének, 72%-ának a platformalapú munkavégzés kiegészítő tevékenység.