Egyesítette erőit a Tesco brit kiskereskedelmi vállalat, az Arla és a Müller UK & Ireland, méghozzá egy olyan partnerség keretében, amelynek célja, hogy a fenntarthatóságot a tejipar középpontjába helyezze.

„A „Future Dairy Partnership” jelentős előrelépés a teljes tejipar egyesítése felé, amivel felgyorsíthatóvá válik a kibocsátás csökkentése, a természettel összhangban történő gazdálkodás, és a magasabb állatjóléti normák melletti elkötelezettség” - jegyezte meg a brit kiskereskedő.

„A Tesco Sustainable Dairy Group gazdálkodóival kialakított szoros és hosszú távú partnerségünk révén már jó ideje vezető szerepet játszunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdaságra való átállásban” – árulta el Ashwin Prasad, a Tesco kereskedelmi igazgatója.

„A csapat számos fontos területen végzett úttörő munkát, többek között az állatjólét javításában, a szénlábnyom pontos mérésében és olyan innovációk bevezetésében, mint a metáncsökkentő adalékanyagok.”

A Tesco, az Arla és a Müller is vállalta, hogy a tejágazat szervezeteinek összefogásával 2030-ig 30%-kal csökkentik a gazdaságok kibocsátását.

Mivel az éghajlatváltozás már most is jelentős hatással van az élelmiszertermelésre az Egyesült Királyságban, ez a tejipar jövőjével kapcsolatos bizonytalansághoz, és így a tejellátás csökkenéséhez vezetett. Ez pedig hatással lehet az élelmezésbiztonságra is.

A partnerség keretében a Tesco Fenntartható Tejipari Csoport (TSDG) mind a 400 brit gazdája csatlakozik a kezdeményezéshez.

A beszállítók és a kiskereskedők a partnerségét kibővítik azzal is, hogy a tejipar más szervezeteit is megkeresik hozzájárulásért és támogatásért.

„Folyamatosan konzultálnak a Tesco mezőgazdasági beszállítóival is a programról, akik kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a program ütemtervének kialakításában” - jegyezte meg a kiskereskedő.

A partnerség részeként az Arla és a Müller közösen fog dolgozni az innováción, a tanulságok megosztásán, hogy elérjék a kibocsátáscsökkentési célokat a tejipari ellátási láncban.

A partnerség különböző kulcsfontosságú területekre összpontosít majd, többek között az olyan innovatív intézkedések végrehajtására a tejgazdaságokban, mint például a metáncsökkentő takarmányadalékok kipróbálása és bevezetése.

Emellett egy, az egész ágazatra kiterjedő jelentést is közzé fognak tenni, amely rávilágít a fenntarthatóbb tejtermékekhez vezető útra, valamint a mezőgazdasági ágazatban szükséges innovációra és a szintén nélkülözhetetlen pénzügyi támogatásra a célok elérése érdekében.

Fenntartható tejipari tervezetet is létrehoznak, hogy a gazdálkodók számára egyértelmű iránymutatásokat nyújtsanak a fenntarthatósági célokra és az etikus gyakorlatokra vonatkozóan.

A tervezet azt is biztosítani fogja, hogy a gazdálkodók és a feldolgozók rugalmasan választhassák ki azokat a módszereket, amelyek a legjobban megfelelnek a tevékenységüknek, és segítik őket e célok elérésében.

(European Supermarket Magazine)