A kereskedelmi szektorban több meghatározó piaci szereplő jelentett csődöt a közelmúltban.

Idén eddig mintegy 10 ezer céget számolták fel. Tavaly ez a szám 8111 volt, míg 2021-ben 4359 cég szűnt meg. A tavalyi adatok alapján az iparágak közül az építőipar számít a legmagasabb kockázatúnak, az agrárium pedig a legstabilabbnak – írja az Economix.hu a Csődvédelem.hu Tanácsadó Kft. közleménye alapján.

Eszerint a felszámolások száma többszöröse a csődeljárásokénak. Ez utóbbiból 2021-ben 22, tavaly 30, idén pedig 14 eljárás indult. Tihanyi Nikolett, a cég ügyvezetője közölte azt is, hogy a cég méretétől függ, ki melyik utat választja, mivel a csődeljárást sok esetben csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak.

Az újonnan indult felszámolási eljárások 40 százalékát olyan cégek tették ki, amelyek 3-5 éve működnek, az eljárások 80 százalékát pedig Pest vármegyében és a fővárosban indították el.

Az építőiparban tavaly 2526, az azelőtti évben pedig 1280 felszámolás indult, ezért az ágazat kiemelkedően magas kockázatú. Kiderült, hogy az autóiparban is megduplázódtak a felszámolások. A legstabilabb szektornak az agrárium tekinthető az eljárások alapján.

A legtöbb csőd a kereskedelmi szektorban volt
Szektoronként vizsgálva a csődeljárásokat az látszik, hogy a kereskedelmi szektorban több meghatározó piaci szereplő jelentett csődöt a közelmúltban: például energia-, és szeszesital kereskedő, elektronikai cégek és gyártók.