Gyűjtő automaták segítenek országszerte, hogy kiürült aludobozainktól környezettudatosan szabadulhassunk meg, ráadásul mi is profitáljunk ebből.

Tudatos döntéseket hozni nem mindig egyszerű, ám egyre több segítséget, lehetőséget kapunk, hogy a saját életünk, hétköznapjaink szintjén is tehessünk valamit a környezetünkért. A háztartás körüli tudatosság középpontjában általában a csomagolás áll: az otthon keletkező hulladék nagyrésze ebből tevődik össze, így nagyon jó kiindulópont, ha ezen a téren igyekszünk lépéseket tenni.

Természetesen a legjobb, ha a lehető legkevesebb csomagolóanyaggal próbáljuk megoldani az életünket: a saját szatyrok, üvegek, flakonok már nemcsak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csomagolásmentes boltokban, hanem sok szupermarketben is használhatók. Amit nem tudunk ilyen módon megvenni, annál törekedjünk a minimalizálásra és az újrahasznosításra.

Ha csomagolásról beszélünk, általában a papírra és a műanyagra gondolunk, azonban meg kell említenünk még egy fontos szereplőt: az alumíniumdobozt.

Nem szemét, hanem érték

Korábban talán csak a sör és az energiaital kapcsán jutott eszünkbe az aludoboz, de ma már üdítőitalok és kávé is kapható ilyen formában, így a gyerekek, fiatalok is egyre inkább kapcsolatba kerülhetnek vele. Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyagául szolgáló alumínium – már csak a nyersanyag ára miatt is – az egyik legértékesebb, mindemellett az új fém előállításához szükséges energia 95%-a takarítható meg az újrahasznosítás által. Ráadásul az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készítettől.

Magyarországon évente több mint 1 milliárd alumíniumdobozt bocsátanak ki, világszinten pedig nagyjából 250 milliárd darabot gyártanak – ha ezeket egymásra állítanánk, olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami 75-ször, oda-vissza elérne a holdig! Ennek a rengeteg üres doboznak nem a háztartási szemétben lenne a helye: ha visszaváltanánk őket, nagyon sokat tehetnénk a környezetünkért. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés éppen az újrahasznosításukért, illetve annak népszerűsítéséért dolgozik, hogy otthonaikban minél többen gyűjtsék a dobozokat akár szelektív hulladékként, vagy éppen ami a leghatékonyabb megoldás: elvigyék őket az gyűjtő automatákba.

Mindenki jól jár

Mivel az automaták főként élelmiszer-kereskedelmi láncoknál (SPAR, Auchan, CBA, Coop és Tesco üzletek) helyezkednek el, mi sem egyszerűbb, mint a bevásárlást összekötni az üres dobozok leadásával. A rendszer „pénzt a dobozért” elve azt jelenti, hogy nem csupán begyűjti az aludobozokat, hanem fizet is érte: dobozonként pár forintos visszaváltási díjjal számolhatunk, amit az adott üzletben tudunk levásárolni – tehát nemcsak a környezet, hanem mi is jól járunk. Ma már országszerte közel 200 visszaváltó automata érhető el, a gyűjtés így nem csak otthon valósítható meg: kezdeményezzük az irodában, sőt, akár az óvodában, iskolában is lehet élni vele, ezáltal pedig már a kicsik is megtanulhatják, hogy az aludoboz érték, és nem eldobnivaló szemét.