Februárban két új termékfejlesztést is piacra hoz a budapesti kraft sörfőzde, a MONYO Brewing. A lisztérzékeny fogyasztóknak kedveznek az új gluténmentes IPA-val, míg egy teljesen új termék kategóriával a kézműves üdítők piacára törnek be az idei évben.

Attól, hogy gluténmentes még nem kevesebb ízben

KSH adatai szerint a 15 éves és annál idősebb magyarok 1,8%-a követett gluténmentes diétát 2019-ben, melyben az egyre gyakoribbá váló ételérzékenységek is szerepet játszhattak. Az egyre nagyobb igény miatt a MONYO Brewing egy új gluténmentes IPA-t fejlesztett, amely egy ún. gluténbontó enzim hozzáadásával készül, amely garantálja a gluténmentességet, viszont ízben nincs különbség a hagyományos sörökhöz képest, hiszen ugyanúgy árpamaláta felhasználásával készül. A mintát az akkreditált Bálint Analitika Laboratóriumban vizsgálták be, ahol ELISA módszerrel határozták meg a glutén/gliadin tartalmat. Az Európai Unióban érvényes szabályozás szerint a 20mg/kg határérték alatti gluténtartalmú élelmiszer tekinthető gluténmentesnek, aminek a Grumpy Octopus megfelel. Minden egyes főzetet külön vizsgálatnak vetnek alá egy akkreditált laborban, így garantálva a gluténmentességet.

A Grumpy Octopus típusát tekintve egy 5,8%-os West Coast IPA, amerikai (Colombus, Cascade, Centennial, Mosaic) komlókkal főzve, amelyek a citrusos, trópusi gyümölcsös aromákért felelősek. Intenzív komlós íz és az IPA-kra jellemző keserűség, száraz kortyérzettel jellemzi. A sör 0,33l-es aludobozban és palackban érhető el február elejétől.

A sör hivatalos bemutatója február 19-én egy kóstolással egybekötött ingyenes főzdelátogatáson lesz, amin lisztérzékeny emberek vehetnek majd részt, továbbá az egészséges életmód jegyében sörjógán is részt vehetnek a MONYO sörfőzdében az erre nyitott fogyasztók.

Glutén -, laktóz- és alkoholmentes kraft üdítők a MONYO-tól

Az egyre inkább növekvő számú tudatos, és egészséges élelmiszereket kereső fogyasztók miatt nem csak gluténmentes sörrel, hanem glutén-, laktóz- és alkoholmentes kraft üdítőkkel is debütál a MONYO az idei év elején. A MONYO Brewing 2021-ben felépített új üzemében adottak a technológiai lehetőségek a kraft üdítők készítésére. A termékeket nagyjából fél év termékfejlesztés előzte meg, az első kísérleti változatokat 2021. nyarán MONYO Land-en már kóstolhatta a közönség, most azonban 0,33l-es dobozban országszerte is elérhetővé válnak.

A recepteket Nagy Renáta hidegoldali menedzser jegyzi. Az első íz és egyben termék a Maracuja Lemonade, de idén érkezik még a állandóan elérhető szortimentbe az eper-lime és a körte-gyömbér változat is. Továbbá a sörpiacra jellemző együttműködések más termelőkkel, illetve a komló, mint fűszer felhasználása az üdítőkben még szintén várható ebben az évben. A MONYO kraft üdítők valódi gyümölcs felhasználásával készülnek, a kraft söröknél megszokott egyedi és különleges ízekben. Hazai kisüzemi termék, amely 100%-ban újrahasznosítható 0,33l-es aludobozban lesz elérhető.

Ezzel a lépéssel a MONYO Brewing már nem csak kisüzemi sörfőzdeként definiálja magát a piacon, hanem mint kraft italokat gyártó cég.  

“Az új üzemünkben megvalósuló modern technológia lehetőségeket ad, hogy új termékeket gyártsunk és olyan fogyasztókat is kiszolgáljunk, akik fontosnak tartják az egészséges életmódot, vagy akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak hagyományos sört. Nekik ajánljuk az új gluténmentes sörünket és a kraft üdítőket, ráadásul ezen a vonalon maradva hamarosan tovább fogjuk bővíteni a portfóliónkat.” - mondta Németh Antal, a MONYO Brewing alapítója és ügyvezetője.