Legyen szó az ideális alak eléréséről, vagy az egészségesebb életmódról, az emberek többsége nem veszi szigorúan az újévi fogadalom újévi jellegét. A betartását vajon igen?

Az újévvel úgy egybeforrt a fogadalomtétel, mint a karácsonnyal a bejgli. Ilyenkor szinte mindenkinek elhangzik a szájából, hogy jövőre minden máshogy lesz! De pontosan mikor és mi minden? Turbó Diéta új, nem reprezentatív kutatása érdekes összefüggésekre világít rá.

Nem is annyira újévi fogadalmak
Kezdjük talán a legmeglepőbbel: hiába hívjuk újévi fogadalomnak, az emberek 49,2%-a valójában nem január elsején kezdi az életmódváltást. Sokan január első hétfőjére hagyják az új szokások bevezetését, de az sem ritka, hogy valaki még tovább halogatja a kezdést.
„Mind a forgalom, mind az érdeklődés alapján azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztóink a munkás hétköznapok elindulásával vágnak bele valóban az életmódváltásba. A januári közös diéta eseményünknél döntően január 4-én kezdték az emberek a diétát, és szintén sokan voltak, akik csak január 11-én vágtak bele. Ennek a lelki rákészülés mellett egy olyan praktikus oka is van, hogy be kell szerezni azokat az eszközöket, amik az életmódváltáshoz, diétához kellenek.”- magyarázta Handl Tamara, a Turbó Diéta szakmai vezetője, majd hozzátette: az újévi fogadalom sikeressége nem azon múlik, hogy hányadikán kezdjük.

Hogy lesz sikeres egy fogadalom?
Míg fogadalmat tenni nem számít különleges dolognak, valóban be is tartani az elhatározásunkat már jóval ritkább. A fogyókúrás márka felmérése alapján a kitöltőknek mindössze 55,2%-a nyilatkozott úgy, hogy általában sikerül megtartania a fogadalmát, míg 44,9% inkább sikertelenséget tapasztalt az eddigi fogadalmaikkal kapcsolatban.


„Az életmódváltás sikerességét nagyban növeli, ha valamilyen tervezőben, naplóban vezetjük a céljainkat, a fejlődésünket. Az idei évre mi is elkészítettük a saját, diétás célokhoz kapcsolódó motivációs naplónkat, amit az első visszajelzések szerint nagyon pozitívan fogadtak az ügyfeleink.” – mesélte Handl Tamara arra a kérdésre, hogy miként növelhető ez a nem túl fényes sikerességi arány.
Mindez azonban érdekes módon nem veszi el a kedvünket attól, hogy minden évben újra és újra megpróbáljunk gyökeres változásokat bevezetni. A 2021 első napjaiban végzett kutatás szerint az emberek 86,3%-a tett már valaha újévi fogadalmat. Döntő többségük (59,7%) alkalmanként szánja rá magát, 26,4% pedig rendszeres újévi fogadkozónak számít, míg csupán 13,8% mondta, hogy ő még soha nem próbált meg az év elején változtatni a szokásain.


2021 legnépszerűbb újévi fogadalmai
A korábbi évek sémájába 2021 is beleillik: a kutatásban résztvevők 71,6%-a idén is tett fogadalmat, nem meglepő módon döntő többségben az egészségesebb életmóddal összefüggésben.
A kitöltők 47,3%-a idén fogyni szeretne, 22,3% az egészségesebb táplálkozás mellett tette le a voksát, míg 14,8% a több sportolásra szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni. Szintén az egészségesebb életmóddal függ össze a dohányzás abbahagyását célzó fogadalom, és arra is sokan törekednek, hogy idén még jobb emberek legyenek.