Az emberek több mint 90%-a szedett fel plusz kilókat a hónapokig tartó bezártság alatt – derült ki a Turbó Diéta kutatásából. A kevés mozgás és a túl sok szabadidő egyaránt okolható a jelenségért.

Az elmúlt hónapok sok szempontból jelentettek nehézséget: a munkahelyek elvesztése és a bevételek csökkenése mellett a távolságtartás, szeretteink, rokonaink hiánya is nehezítette ezt az időszakot. Van azonban még egy szempont, amire nem készültünk fel előre, ám ami pár hét elteltével sokaknál elkezdett gondot okozni.

„Az egyértelmű, jól ismert problémákon túl egy nem is olyan meglepő jelenséget vettünk észre a diétázóinkon: a karanténkilók megjelenését, az extrém kevés mozgás és a több főzőcskézés eredményét. Ahogy teltek a karanténban töltött hetek, úgy fordultak hozzánk egyre többen azzal a problémával, hogy míg korábban tudták tartani a súlyukat, az elmúlt hetekben elindultak a kilók fölfelé. És míg az anyagi változásokkal és a bezártság alatti pszichés problémákkal viszonylag sok szakértő foglalkozik, a karantén alatt felszedett plusz kilókról eddig kevés szó esett” – magyarázza a kutatás alapötletét a Turbó Diéta szakmai vezetője, Handl Tamara.

Az egyik legnagyobb hazai diétás márka éppen ezért saját fogyasztói körében felmérést végzett, ami számszerűen is alátámasztotta a szakemberek tapasztalatát. A karanténkilókkal foglalkozó kérdőívet kitöltő 743 főnek csupán a 17,6%-a nyilatkozott úgy, hogy nem hízott az otthon töltött hetek alatt, tehát ötből mindösszesen egy embernél nem okozott súlyproblémát ez az időszak. A döntő többség (60,6%) 0-5 kilót szedett fel ez alatt a nagyjából két hónap alatt, 15,5% pedig 5-10 kilóval gyarapodott. Ami igazán sokkoló, hogy a Turbó Diéta kutatása alapján az emberek 6,3%-a 10 kilónál is többet szedett fel a koronajárvány miatti kényszerleállás idején, ami egészen extrém súlygyarapodásnak tekinthető ilyen rövid idő alatt.

Mivel ezek igen jelentős számok, a fogyókúrás márka arra is kíváncsi volt, hogy mi a legfőbb ok, amiért az embereknek a szokottnál nagyobb nehézséget okoz a súlyuk megtartása. A kutatás eredményei alapján a vezető okok a túl kevés mozgás (24,6%), a rendszeresebbé váló főzés és étkezés (20,9%) és az unalom (19,7%), de sokaknak a családjuk élelmezése (17,8%), vagy a stresszevés okozott nehézséget.

Ezekkel az adatokkal összhangban a fogyókúrás piacon komoly élénkülés tapasztalható az elmúlt hetekben. A krízis enyhülésével az emberek egyre inkább szembesülnek a testsúlyukban bekövetkezett változással, ami ráerősít az ilyenkor megfigyelhető nyár eleji diétás időszakra. A bikiniszezon beköszönte idén egybe esik a karanténidőszak végével, így az emberek a megszokottnál is nagyobb mértékben fordulnak a fogyókúrás szerekhez, hogy nyárra leadhassák a most felszedett kilókat. A Turbó Diéta felmérése szerint az emberek 72,2%-a tervezi, hogy minél előbb nekiáll diétázni, 19,9 %-uk már fogyókúrázik is, majdnem 5% pedig a következő hetekre tervezi a diéta kezdését. Azoknak a száma elenyésző (3,1%), akik meg vannak elégedve az alakjukkal.